TORT IMIENINOWY RÓŻOWY Z GANACHE

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort z biszkoptem z tartą czekoladą. Tort z kremem jagodowym i stracciatello z malinami. Tort pokryty czekoladowym ganache z rozetkami różowymi o smaku maliny.Tort udekorowany ozdobami z mleka w proszku.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT:
    -7 jajek
    -200 g. cukru
    -130 g. mąki tortowej
    -130 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -50 g. startej gorzkiej czekolady

    DO NASĄCZENIA:
    -ok.200 ml. rozcieńczonej frużeliny z czerwonej porzeczki

    KREM JAGODOWY:
    -500 ml.śmietanki 30 %
    -250 g. serka mascarpone
    -200 g. jogurtu greckiego
    -100 ml.mleka skondensowanego słodzonego
    -1 śmietan-fix
    -150 ml.frużeliny z czarnych jagód
    -20 g. żelatyny
    -ok. 1/2 szklanki wody

    KREM STRACCIATELLO Z MALINAMI:
    -500 ml.śmietanki 30 %
    -250 g. serka mascarpone
    -200 g. jogurtu greckiego
    -100 ml.mleka skondensowanego słodzonego
    -1 śmietan-fix
    -20 g. żelatyny
    -ok. 1/2 szklanki wody
    -50 g. tartej gorzkiej czekolady
    -120 g. świeżych malin

    GANACHE:
    -300 g.polewy czekoladowej deserowej
    -ok.100 ml.śmietanki 30 %

    ROZETKI:
    -250 ml.śmietanki 30 %
    -1 krem malinowy do tortów,suchy (przesiany)

    DEKORACJE:
    -50 g. mleka w proszku
    -50 g. cukru pudru
    -troszkę mleka w płynie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort imieninowy różowy z ganache - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TORT IMIENINOWY RÓŻOWY Z GANACHE 1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łopatką. Na koniec dodać startą czekoladę i delikatnie wymieszać. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześniej, wtedy łatwiej się kroi.
  • TORT IMIENINOWY RÓŻOWY Z GANACHE 2. Spodni blat biszkoptowy, włożyć do zabezpieczonej tortownicy i nasączyć połową frużeliny.
  • TORT IMIENINOWY RÓŻOWY Z GANACHE 3. krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z serkiem, jogurtem, mlekiem skondensowanym i fixem. Potem dodać frużelinę i zmiksować.Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć do tortownicy.
  • TORT IMIENINOWY RÓŻOWY Z GANACHE 4. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć resztą frużeliny.
  • TORT IMIENINOWY RÓŻOWY Z GANACHE 5. krem 2-Postąpić jak z 1 kremem, tylko zamiast frużeliny, po żelatynie dodać startą czekoladę i maliny. Wymieszać już łopatką i wylać do tortownicy.
  • TORT IMIENINOWY RÓŻOWY Z GANACHE 6. Przykryć 3 blatem biszkoptowym i schłodzić tort kilka godzin w lodówce.
  • TORT IMIENINOWY RÓŻOWY Z GANACHE 7. Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i rant z tortownicy. Przykryć paterą i odwrócić ''do góry nogami''.
  • TORT IMIENINOWY RÓŻOWY Z GANACHE 8. ganache-Nad parą rozpuścić w śmietance polewy.Ostudzić do płynnego i posmarować cały tort.
  • TORT IMIENINOWY RÓŻOWY Z GANACHE 9. rozetki-Zmiksować krem ze śmietanką, przełożyć do woreczka cukierniczego z dużą tylką M1. Zrobić rozetki na górze i dole tortu.
  • TORT IMIENINOWY RÓŻOWY Z GANACHE 10. ozdoby-Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.Zagnieść jak na plastyczne ciasto.Najlepiej mieszać ręką, wtedy wyczuje się, czy masa się skleja. Następnie wyrobić masę na stolnicy, podsypując cukrem pudrem.
    Rozwałkować ciasto,wykrawać paski. Z jednej strony trochę rozpłaszczyć i zwinąć, formując pączek różyczki.
  • TORT IMIENINOWY RÓŻOWY Z GANACHE 11. Udekorować tort.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować