1.Najpierw białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i jeszcze raz ubijamy.
2.Dodajemy żółtka i ponownie ubijamy.
3.Wsypujemy obie mąki, kakao, proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy.
4.Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
5.Pieczemy w 170 stopniach przez około 25-30 minut.
6.Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Jeśli patyczek będzie wilgotny oznacza to, ze trzeba jeszcze chwilkę piec. Natomiast jeśli będzie suchy, biszkopt trzeba wyjąć i odłożyć do ostudzenia.
7.Tak samo musimy upiec jeszcze dwa biszkopty.
8.Z kolei przygotowujemy krem: budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy, a następnie wlewamy wcześniej rozpuszczone budynie. Gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budynie studzimy. Kolejno ucieramy margarynę na puszystą masę. Dodajemy cukier puder i chwilkę ucieramy. Dodajemy stopniowo zimny budyń (ten co wcześniej przygotowaliśmy) i ucieramy aż krem będzie puszysty.
9.Krążki biszkoptu przekładamy kremem. Boki jak i wierzch smarujemy częścią kremu. Na wierzchu wyciskamy 6 rozetek i kilkanaście wokół nich małych.
10.Odkładamy 6 markizów, a resztę kruszymy.
11.Pokruszonymi markizami obkładamy boki, a te 6 wbijamy w duże rozetki.
Komentarze