Tort Hit

4.49 (142 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Jest to tort mojego pomysłu. Czekoladowe biszkopty idealnie łączą się z markizami. Jest to tort, który wyróżnia się wyglądem.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na biszkopt x3:

    - 2 jajka

    - 2 łyżki mąki tortowej

    - 2 łyżki cukru

    - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

    - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    - 1 łyżeczka kakao (ciemnego)

    - szczypta soli do białek

    Krem:

    - 500 ml mleka

    - 2 budynie waniliowe

    - 4 łyżki cukru pudru

    - 25 dag margaryny Kasia

    Dodatkowo:

    - paczka markizów
Wystaw ocenę:

4.49 (142 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort hit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i jeszcze raz ubijamy.
  • 2. Dodajemy żółtka i ponownie ubijamy.
  • 3. Wsypujemy obie mąki, kakao, proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy.
  • 4. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 5. Pieczemy w 170 stopniach przez około 25-30 minut.
  • 6. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Jeśli patyczek będzie wilgotny oznacza to, ze trzeba jeszcze chwilkę piec. Natomiast jeśli będzie suchy, biszkopt trzeba wyjąć i odłożyć do ostudzenia.
  • 7. Tak samo musimy upiec jeszcze dwa biszkopty.
  • 8. Z kolei przygotowujemy krem: budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy, a następnie wlewamy wcześniej rozpuszczone budynie. Gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budynie studzimy. Kolejno ucieramy margarynę na puszystą masę. Dodajemy cukier puder i chwilkę ucieramy. Dodajemy stopniowo zimny budyń (ten co wcześniej przygotowaliśmy) i ucieramy aż krem będzie puszysty.
  • 9. Krążki biszkoptu przekładamy kremem. Boki jak i wierzch smarujemy częścią kremu. Na wierzchu wyciskamy 6 rozetek i kilkanaście wokół nich małych.
  • 10. Odkładamy 6 markizów, a resztę kruszymy.
  • 11. Pokruszonymi markizami obkładamy boki, a te 6 wbijamy w duże rozetki.
  • 12. Tort odstawić do zastygnięcia na kilka godzin.
  • 13. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować