TORT HELLO KITTY

0 (0 ocen)

Tort upiekłam na urodziny mojej córki, wspólnie go robiliśmy. Jest BARDZO SMACZNY. Można go jeść bez opamiętania gdyż nie jest słodki, wprostu idealny. Ma delikatny smak.Wszystkim smakował.

Składniki:

  • Biszkopt: 5 jajek; 1 szkl.cukru; 1 szkl. mąki tortowe, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 czubatą łyżkę kakao (tylko troszkę ,żeby był lekko zaciemniony biszkopt).
    Ciasto białe: 4 białka; 12 dag cukru zwykłego; 6 dag mąki ziemniaczanej; 3 dag mąki pszennej; 0,5 łyżki octu; 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia.
    Mus jabłkowy:1 duże jabłko; 1 galaretka pomarańczowa; 1/3 szkl.wody.
    Krem z nutellą: 340ml. śmietany kremówki 30%; 1 śmietanka fix; 2 łyżki cukru pudru; 2-3 łyżki nutelii; 1 batonik "góralski" lub "Grzesie w czekoladzie".
    Masa brzoskwiniowa: 340 ml. śmietany kreówki 30%; 4-5 łyżek cukru pudru; 200-240g twarogu trzykrotnie zmielonego; brzoskwinie z puszki pokrojone w kostkę.
    Masa lodowa:4 żółtka; 1 szkl. cukru; 1 szkl. mleka; pół opakowania budyniu śmietankowego; 3 łyżki kawy cappucino śmietankowej; 1 kostka masła.
    Masa dekoracyjna: 320 ml śmietany kremówki 30%; 1 śmietanka fixy; 2-3 łyżki cukru; barwniki.
    Dodatkowo: czekolada; sok z brzoskwiń z puszki
    Poncz:robimy kawę capucino śmietankową i słodzimy ją 2 łyżeczkami cukru.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort hello kitty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem na końcu kakao i wymieszać. Dać do dużej okrągłej tortownicy. Piec w temp 160-180 C około 30 min. po upieczeniu kroimy na pół.
  • 2. Ciasto białe: Zarobic ciasto jak na biszkopt tylko, że bez żółtek. Wlać do dużej okrągłej tortownicy. Piec 160-180 C przez ok 30 min.
  • 3. Mus jabłkowy: Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie dajemy do garczka i wlewamy wodę, gotujemy na małym ogniu. Gdy zacznie się gotować zdejmujemy z ognia i dodajemy galaretkę. Odstawiamy do stężenia , ale nie całkowitego byśmy mogli mus dać na ciasto i żeby też nie było zbyt luźne. Na cieście ono dalej nam samo zgęstnieje.
  • 4. Krem z nutellą: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy razem z śmietanką fixy.Dodajemy cukier puder, a następnie nutellę i drobno pokrojony batonik.
  • 5. Masa brzoskwiniowa: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy cukier puder, a na końcu twaróg.
  • 6. Masa lodowa: Mleko zagotować i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem i budyniem, wymieszać i wlać do przestudzonego mleka. Zagotować cały czas mieszając. Wystudzić i utrzeć z kostką masła. Dodać kawę i jeszcze utrzeć.
  • 7. Masa dekoracyjna: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy razem z śmietanką fixy, dodajemy cukier puder. Dzielimy na kilka porcji więcej żeby było białej a do reszty dodajemy barwniki żółty i różowy.
  • tort 8. Przełożenie tortu: 1 część tortu polewamy ponczem; dajemy mus jabłkowy następnie krem z nutellą; ciasto białe, które polewamy sokiem z brzoskwiń; pół masy brzoskwiniowej na to dajemy pokrojone brzoskwinie(rozkładamy by pokryły całą powierzchnię) i resztę masy brzoskwiniowej; przykrywamy drugą częścią biszkoptu, polewamy ponczem; wierzch i boki smarujemy masą lodową.
  • 9. Dekoracja:roztopioną czekoladą rysujemy na torcie obrazek hello kitty.Masą dekoracyjną ozdabiamy, czyli robimy sukienkę oczy i boki toru.

Porady

1.Ja zawsze biszkopt ubijam trzepaczką i przesiewam mąkę prze sitko. W biszkopcie dodałam mało kakao żeby tylko lekko się zabarwiło i miało delikatny smak. 2.Aby ozdobić tort najlepiej by masa lodowa poleżała na nim min. 3 godz. 3.Dekorację najlepiej zrobić tego samego dnia co uroczystość gyż masa robi wrażenie lekkiej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować