Tort Grzesia

2 (1 ocen)

Tort upieczony na pierwsze urodziny synka. Przepis poskładany z kilku innych ciast. Goście zachwalali, ja z efektu końcowego też byłam zadowolona. Biszkopty upieczone w dużej blasze więc było czym częstować.

Składniki:

  • Biszkopt jasny ( wg. Siostry Anastazji ):
    6 jaj
    szkl. cukru
    szkl. mąki
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt ciemny ( wg. Siostry Anastazji ) :
    6 jaj
    szkl. cukru
    3/4 szkl. mąki
    2 - 3 łyżeczki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem orzechowy :
    trochę ponad szkl. zmielonych orzechów
    300 ml mleka
    225 g cukru pudru
    300 g masla

    Krem budyniowy :
    500 ml mleka
    budyń waniliowy
    łyżeczka mąki ziemniaczanej
    4 czubate łyżki cukru
    250 g masła
    sok z 1/2 cytryny

    dżem porzeczkowy
    orzechy grubo posiekane
    do nasączenia : przegotowana woda, cukier, sok z cytryny
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Budynie

Tort grzesia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPTY :
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszana z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia ( 24x39 ). Piec w temp. 160 - 180st. C ok. 30 - 40 min. Po ostudzeniu przekroić wzdłuż na pół.
    Podobnie wykonać biszkopt ciemny, na końcu dodać kakao i lekko wymieszać.

    KREM ORZECHOWY :
    Mleko zagotować, dodać orzechy i jeszcze chwilę podgotować. Wystudzić.Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać orzechy.Miksować na gładką masę.

    KREM BUDYNIOWY :
    Z mleka, proszku budyniowego, mąki i cukru ugotować budyń.Ostudzić. Masło utrzeć z sokiem z cytryny, dodawać stopniowo zimny budyń.

    Przełożenie :
    biszkopt ciemny ( nasączyć ) - pół masy budyniowej - orzechy - dżem porzeczkowy - biszkopt jasny ( nasączyć )- pół masy orzechowej -biszkopt ciemny ( nasączyć ) - masa budyniowa - orzechy - dżem porzeczkowy - biszkopt jasny ( nasączyć )

Porady

Pozostałą masę orzechową użyłam do ozdobienia tortu. Kolejnym razem zrobiłam trzecią masę : 2 galaretki ( smak według uznania ) rozpuściłam w 2 szkl. wody. Gdy zaczęły tężeć rozmieszałam w nich 3 serki waniliowe homogenizowane ( po 125g). Do biszkoptu zamiast 6 jaj użyłam 4 większych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować