Tort gruszkowo-kajmakowy

0 (0 ocen)

To wykwintny tort. smakuje obłędnie. Prezentuje się także świetnie. polecam...

Składniki:

  • Składniki na biszkopt;
     5 jajek
     10 dag cukru
     pół łyżeczki proszku do pieczenia
     10 dag mąki
     5 dag mąki ziemniaczanej
     3 łyżki ciemnego kakao
     2 łyżki wody


     Składniki na krem;
     600 ml śmietany kremówki (30%)
     1 puszka kajmaku 500g
     5 płaskich łyżeczek żelatyny
     3 łyżki mleka
     1 łyżka cukru pudru

     Składniki na gruszki w syropie;
     4 gruszki
     około 3/4 szklanki wody
     5- 6 łyżek cukru kryształu



    Dodatkowo;
     mała puszka kajmaku około 300ml
     3 łyżki mleka
     około 100 ml syropu z gruszek
     płatki czekoladowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort gruszkowo-kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Jajka ubijamy z cukrem na jasną i puszystą masę. Około 7 minut. pod koniec ubijania dodajemy wodę. Następnie przesiewamy obie mąki wymieszane z proszkiem i kakao. Delikatnie  łyżką drewnianą mieszamy do połączenia składników, przekładamy do tortownicy (średnica 25- 26cm) wyłożonej papierem (tylko dno) i pieczemy około 30 min w temp.175C.

     Gruszki obieramy i kroimy w kostkę. Do garnuszka wlewamy wodę i dodajemy cukier. Chwilę gotujemy aż zacznie robić się syrop. Dodajemy gruszki i gotujemy kilka minut. Kontrolując aby gruszki się nie rozgotowały. Gruszki odcedzamy na sitku i studzimy.
     Syrop zostawiamy do naponczowania biszkoptu.

    Ciasto po upieczeniu studzimy a następnie przekrawamy na dwa blaty. Każdy z nich ponczujemy syropem z gruszek. Jeśli syrop jest dla nas za słodki możemy go rozcieńczyć z wodą. Jeden blat wkładamy do tortownicy w której się piekło ciasto. Masę kajmakową wykładamy do rondelka, dolewamy mleko i chwile podgrzewamy ale nie zagotowujemy Jeśli masa jest bardzo rzadka wtedy rezygnujemy z mleka. Chodzi o to aby masa była aksamitna i dobrze smarowna. Pierwszy blat smarujemy połową masy kajmakowej. Żelatynę rozpuszczamy w około 100 ml wrzątku.
     Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Do śmietany dodajemy pozostały przestudzony kajmak, oraz przestudzoną żelatynę,miksujemy do połączenia składników. Na koniec do masy śmietanowej dorzucamy gruszki, delikatnie mieszamy i zanim zacznie tężec wylewamy na pierwszy blat ciasta posmarowanego kajmakiem. Masę wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem ciasta. Tort wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z tortownicy. W garnuszku podgrzewamy kajmak z małej puszki razem z mlekiem. Dokładnie mieszamy aby był gładki. Lekko studzimy i polewamy nią tort, delikatnie rozsmarowując po wierzchu. Kiedy lekko zastygnie dekorujemy płatkami czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować