Tort "Głowa konia"

  • wyświetlono: 4991 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Tort zrobiłam na urodziny córki, która uwielbia konie.

Lucyna71

Składniki

Biszkopt jasny:
6 jajek
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt orzechowy:
4 jajka
4 łyżki mielonych orzechów
3 łyżki bułki tartej
4 łyżki cukru kryształu
2 łyżki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
2 kostki margaryny
1,5 szklanki mleka
1.5 szklanki cukru kryształu
3 kopiate łyżki mąki kartoflanej
5 żółtek
cukier waniliowy, cytryna, puszka ananasów, 3 dkg kakao, czekolada, 10 dkg pokrojonych orzechów
polewa

Sposób przygotowania przepisu:

Tort "Głowa konia"

  • 1. 1. Biszkopt jasny:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Piec w temp. ok. 170ºC, 30 - 40 min. Po ostudzeniu przekroić na 2 części.
  • 2. Biszkopt orzechowy:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu orzechy i bułkę tartą. Piec w temp. 180ºC ok. 30 min.
  • 3. Masa:
    Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałej części mleka rozpuścić mąkę kartoflaną. Do gotującego się mleka wlać rozmieszaną mąkę. Do ciepłego budyniu wbijać pojedynczo żółtka. Dokładnie wymieszać. Po ostudzeniu utrzeć budyń z 2 kostkami masła. Rozdzielić masę na 2 części (część jasnej masy, bez ananasów i ciemnej, bez czekolady i orzechów pozostawić do posmarowania wierzchu tortu).
    Masa jasna:
    Dodać odsączone, pokrojone ananasy i sok z cytryny.
    Masa ciemna:
    Dodać 3 dkg kakao, pokrojoną czekoladę i 10 dkg orzechów.
  • 4. Na papierze o wymiarach blachy narysować głowę konia i wyciąć. Przyłożyć szablon do każdego biszkoptu i wyciąć. Z pozostałych okrawków od biszkoptu przydłużyć szyję konia.
  • 5. Biszkopt jasny posmarować jasną masą. Następnie biszkopt orzechowy i masa ciemna. Przykryć drugą częścią biszkoptu jasnego. Kolejno smarować boki i wierzch tortu pozostawioną masą bez dodatków. Kontury konia i detale obrysować polewą.

Porady

Każdy z biszkoptów można nasączyć sokiem z ananasów.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

slodkie_zycie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Koń zamiast renifera

Dodane przez: iguana16

Koń do zaprzęgu Mikołaja zamiast renifera

Koń jak wiadomo zawsze przy saniach...

Malinowy zawrót głowy

Dodane przez: luna19

Malinowy zawrót głowy

Pyszny mocno malinowy deser

porzeczkowy zawrót głowy

Dodane przez: Ewelina Marcin

Porzeczkowy zawrót głowy

Pyszny deser porzeczkowy z dodatkiem...

KOLOROWY ZAWRÓT GŁOWY

Dodane przez: martaAmb

KOLOROWY ZAWRÓT GŁOWY

Bardzo kolorowe ciasto, ulubione...

Malinowy zawrót głowy

Dodane przez: Gosia123

Malinowy zawrót głowy

Ciasto francuskie, bita śmietana...

Truskawkowe ciasto bez pieczenia

Dodane przez: Kasja1986

Truskawkowy zawrót głowy

Prosty, lekki deser na zimno z...