tort-fantazja

4.5 (193 ocen)

pyszny!zachwyci każdego!

Składniki:

  • biszkopt czekoladowy:
    6 jaj
    3/4 szkl.cukru
    1/2 szkl. mąki tortowej
    łyżeczka proszku do piecz.
    budyń czekoladowy'
    2 łyżki ciemnego kakao
    2 łyżki śmietanki 12 %
    biszkopt kawowy:
    3 jaja
    1/3 szkl. mąki tortowej
    1/2 szkl. cukru
    2 łyżki kawy inki
    2 łyżki aromatu kawowego
    1/2 łyżeczki proszku do piecz.
    biszkopt orzechowy:
    4 jaja
    20 dkg.mielonych orzechów włoskich
    2 łyżki miodu płynnego (ja daję kwiatowy)
    1/2 szkl.cukru
    2 łyżki bułki tartej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    masa kajmakowa:
    puszka 250 ml. gotowego mleka skondensowanego słodzonego
    masło 25 dkg.
    kieliszek likieru czekoladowego
    masa śmietankowa:
    masło 25 dkg.
    2 szkl.mleka
    budyń śmietankowy
    1/2 szkl.cukru
    cukier waniliowy
    polewa czekoladowa:
    tabliczka mlecznej czekolady
    4 łyżki śmietanki 12 %
    2 łyżki margaryny
    3 łyżki cukru
    kokos do posypania wierzchu ciasta
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty

Tort-fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt czekoladowy: Piekarnik nagrzewamy do 180 *C. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli,wsypujemy cukier dodajemy żółtka ,wsypujemy wymieszane sypkie skladniki i mieszamy wlewamy śmietankę,gotowe ciasto przelewamy na blachę (standardowy prostokąt 36 x 24,cm.)wyłożoną papierem do piecz. na ok 30 min.Wystudzony biszkopt przecinamy nitką lub nożem na pół Biszkopt orzechowy przygotowujemy jak kakaowy tylko zastępujemy składniki sypkie orzechami. Biszkopt kawowy pieczemy jak kakaowy tylko na końcu dodajemy aromat kawowy.pieczemy w 180 *C ok 20 min. Masa kajmakowa :maslo ucieramy na puch i dodajemy po łyżce gotowej masy z puszki na koniec wlewamy ostrożnie likier.wstawiamy do lodówki .Masa smietankowa budyn rozpuszczamy w 1/2 szkl. mleka ,1 i 1/2 szkl.mleka gotujemy z cukrami po zagotowaniu wlewamy budyn i mieszamy az zgestnieje,studzimy. Maslo ucieramy na puch i dodajemy po lyzce zimnego budyniu,Wystudzone biszkopty przekladamy nastepujaco - Biszkopt ciemny-masa kajmakowa-biszkopt -orzechowy-masa kajmakowa i polowa masy smietankowej-biszkopt ciemny-masa smietankowa-biszkopt kawowy.Polewe przygotowujemy podgrzewajac skladniki w rondelku az sie polacza ,delikatnie studzimy i polewamy gotowe ciasto,poszpujemy wiurkami kokosowymi.smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować