Tort "Ewunia" (chałwowo-bezowo-czekoladowy)

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Trudny

Tort jest dość pracochłonnym ciastem. Dla rozkoszy podniebienia warto, raz na jakiś czas, spędzić kilka godzin w kuchni. To kolejny przepis, który mam dzięki mojej mamie.

  • Dla 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • - jajka: 9 sztuk
    - cukier: 1.75 szklanki
    - mąka: 1.75 szklanki

    - chałwa waniliowa (masa chałwowa): 250 gramów
    - żółtka jaj (masa chałwowa): 4 sztuki
    - mleko (masa chałwowa): 0.5 szklanki
    - cukier waniliowy (masa chałwowa): 1 łyżka
    - masło (masa chałwowa około 82%): 350 gramów
    - mąka ziemniaczana (masa chałwowa): 1 łyżka
    - spirytus (masa chałwowa ilość zależy od Was): 1 łyżka

    - jajka (masa czekoladowa): 4 sztuki
    - cukier (masa czekoladowa): 0.75 szklanki
    - kakao (masa czekoladowa): 1 łyżka
    - gorzka czekolada (masa czekoladowa): 1 opakowanie
    - dobre masło (masa czekoladowa): 250 gramów
    - spirytus (masa czekoladowa): 1 łyżka

    - poncz (ja robię z połączenia herbaty, cytryny, wódki i cukru): 0.75 szklanki
    - duże bezy (około): 10 sztuk
    - małe beziki (około - do dekoracji): 15 sztuk
    - owoce do dekoracji (około): 15 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort "ewunia" (chałwowo-bezowo-czekoladowy) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:

    Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
    Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy do nich cukier. Następnie stopniowo dodajemy żółtka. Ubijamy do czasu, gdy masa zmieni kolor na jasnokremowy i będzie leciutka. Kolejnym krokiem, aby udał nam się biszkopt jest ostrożne mieszanie mąki z masą. Powoli przesiewamy mąkę przez sito i jednocześnie mieszamy łyżką masę.
    Przygotowujemy tortownicę - natłuszczamy ją margaryną i następnie posypujemy bułką tartą (to mój ulubiony sposób, aby ciasto nie przywarło do formy). Przekładamy ciasto do formy i pieczemy. Nie jestem w stanie powiedzieć, jak długo należy je piec, ponieważ robię to "na oko". Ciasto musi mieć złoty kolor, odchodzić od ścianek formy i po włożeniu w środek drewnianego patyczka nie powinno go "oblepić".
  • 2. MASA CHAŁWOWA:


    Żółtka ucieramy z 1/4 szklanki mąki i mąką ziemniaczaną. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem waniliowym. Do gorącego mleka wlewamy masę jajeczną i zagotowujemy. Odstawiamy z palnika i chłodzimy.
    Masło ucieramy z chałwą i łączymy z przestudzoną masą. Na końcu dodajemy spirytus.
  • 3. MASA CZEKOLADOWA:

    Jaja ubijamy z cukrem na parze. Dodajemy kakao i pokruszoną czekoladę. Ubijamy aż do rozpuszczenia czekolady. Schładzamy masę. Następnie ucieramy masę z masłem. Dodajemy spirytus.
  • 4. WYKOŃCZENIE TORTU:

    Przestudzony biszkopt przekrawamy na dwie części. Spód nasączamy ponczem (herbata+cytryna+wódka+cukier). Nakładamy na niego masę chałwową. Na całej powierzchni ciasta układamy duże bezy. Lekko wciskamy je w masę chałwową.
    Na bezy przekładamy masą czekoladową, tak aby przykryła ona wierzch bezów. Na masę czekoladową nakładamy drugą część biszkoptu i nasączamy ją pozostałym ponczem.
    Dekoracja tortu zależy właściwie od nas. Ja udekorowałam wierzch biszkoptu masą chałwową, małymi bezikami i owocami.

    Tort jest bardzo wysoki, więc dobrze byłoby zaopatrzyć się w tortownicę o wysokich ściankach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować