Brak
Jest to staroświecki tort w przedwojennym stylu o zdecydowanym, korzenno-pomarańczowo-orzechowym smaku. Nadaje się on szczególnie na spotkania rodzinne, czy drobne uroczystości. Tort można schłodzony podać latem, najlepiej jednak smakowałby zimową lub jesienną porą ze względu na jego charakter. Chociaż jest to wypiek skromny, to posiada jednak element dawnej, przedwojennej wytworności.
Przepis na tort jest mieszany i pochodzi częściowo sprzed wojny.
0 (0 ocen)
Porady
Biszkopt orzechowy należy rozcinać ostrożnie, może być on bowiem dość łamliwy. Tort najlepiej jest podać nazajutrz po przygotowaniu, gdyż wówczas wszystkie składniki i smaki zdążą się dostatecznie połączyć. W razie braku konfitury pomarańczowej można użyć innej, pamiętając o wymianie Aperolu na inny alkohol harmonizujący się ze smakiem użytej konfitury. W przypadku braku odpowiedniej ilości migdałów lub mąki migdałowej, można zastąpić je proporcjonalnie zwykłą mąką. Chcąc uzyskać tort o mniej korzennym smaku, należy zmniejszyć liczbę goździków i cynamonu. Tort taki wówczas lepiej będzie podać latem.
Komentarze