Tort "dziurkowany"

0 (0 ocen)

Trochę zwariowana propozycja na ciasto biszkoptowe z galaretką :D Dwa biszkopty nasączyłam galaretką i przełożyłam kremem na bazie serka mascarpone. Z tortu najbardziej będą zadowolone dzieci :}

Składniki:

  • Składniki na 2 biszkopty:

    8 jajek
    300 g cukru
    80 g maki ziemniaczanej
    170 g mąki pszennej

    Nadzienie:

    2 galaretki o różnych smakach ( u mnie Blue Curacao, Pink Margarita)
    750 g sera mascarpone
    200 ml śmietany kremówki
    2 łyżki cukru pudru
    1 laska wanilii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort "dziurkowany" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dziurki 1. 4 białka ubijamy ze szczyptą soli. Gdy piana będzie prawie sztywna wsypujemy pomalutku 150 g cukru, następnie dodajemy po jednym żółtko. Cały czas ubijamy do momentu aż pod palcami nie będzie wyczuwalny cukier. Wsypujemy mąki 40 g mąki ziemniaczanej, 85 g mąki pszennej i delikatnie mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia ( tylko i wyłącznie dno). Tortownicy nie natłuszczamy! Pieczemy do suchego patyczka około 40-45 minut w temp. 160*C. Po wyjęciu ciasta z piekarnika zrzucamy je na podłogę z wysokości około 60 cm. Studzimy. Tak samo postępujemy z drugim biszkoptem.

    Gdy biszkopty już ostygną, wyjmujemy z foremki i ostrym nożem delikatnie ścinamy wierzch. Przy użyciu rurki mniej więcej o średnicy 1 cm ( ja wykorzystałam rurkę od długopisu) robimy zagłębienia w cieście. Najlepiej jest pod spód wsunąć rękę a drugą ręką delikatnie przekręcając rurkę zrobić dziury tak aby nie przebić spodu ciasta. Można to wyczuć jak rurka się zbliża.

  • 2. Każdą galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku (w osobnych naczyniach, najlepiej z dzióbkiem). Jedną galaretką polać jeden biszkopt, drugi biszkopt polać drugą galaretką. Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny (u mnie cała noc).

    Nadzienie: Śmietanę kremówkę ubić. Do naczynia przełożyć serki, ziarenka wanilii, cukier puder chwilę miksować na najwyższych obrotach. Połączyć ser ze śmietaną. Wyjąć biszkopty z lodówki. Kolor biszkoptu, który ma być na górze, a który na dole zależy od was. Na biszkopt wykładamy 1/2 część kremu i przykrywamy drugim biszkoptem. Część dziurkowana ciasta powinna znaleźć się w środku. Boki i górę tortu smarujemy pozostałym kremem. Dowolnie dekorujemy. Przed podaniem tort powinien być około godziny w lodówce albo w chłodnym miejscu.

    *Przepis na biszkopt rzucany pochodzi z Moich Wypieków


    olainthekitchen.blogspot.com
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować