Tort Dynia

4.5 (175 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

31 października zawsze obchodzimy dyniowo :) Co roku coś wymyślamy ciasteczka, babeczki w kształcie dyni,a w tym roku padło na tort i naleśniki, które wyszły zabawnie ,a ile przy tym radości dla dziecka.

Składniki:

  • ciasto czekoladowe:
    2 szklanki mąki pszennej
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1/4 łyżeczki soli
    100g masła lub dobrej jakości margaryny
    2 jajka
    kilka kropli aromatu migdałowego
    1/2 szklanki gęstej śmietany 12%
    1/2 szklanki wrzątku

    do przełożenia pół puszki toffi oraz krem.

    krem:
    1 budyń waniliowy
    1,5szklanki mleka
    1 łyżka cukru
    3/4 kostki margaryny

    masa cukrowa do obłożenia gotowa lub domowa 600 gram :
    400 g cukru pudru dobrej jakości,
    50 g glukozy,
    2 łyżeczki żelatyny
    35 ml wody oraz sitko.
    kilka kropel olejku migdałowego.

    Proporcje masy w kolorze:
    400g na obłożenie pomarańczową masą
    100gram czarnej
    100gram na ogonek i liście.

    barwniki spożywcze pomarańczowy, czarny, brązowy i zielony.
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Tort dynia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do lekkiego ostudzenia
    W osobnej misce ucieram masło, pod koniec ucierania dodaję stopniowo cukier. Wbijam po jednym jajku. Dodaję aromat migdałowy oraz roztopioną czekoladę.
    Następnie dodaję na przemian mąkę,sodę ,sól i śmietaną, wciąż miksując Na koniec wlewam wrzątek, dokładnie mieszam i przekładam do wysmarowanych masłem i posypanych mąką dwóch misek o średnicy 20cm.
  • ciasto 2. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.
  • krem 3. Odlej pół szklanki mleka i rozprowadź w niej cukier i budyń. resztę mleka zagotuj i po zagotowaniu dodaj mieszankę budyniową. Następnie dokładnie wymieszaj ,aby nie było grudek i pozostaw budyń do wystudzenia. Po wystudzeniu zmiksuj z margaryną.
  • tort 4. Po wystudzeniu przecinamy każde ciasto na pół i przekładamy toffi i kremem.składamy ciasto na kształt kuli. Wierzch również posmaruj kremem i pozostaw na godzinę w lodówce do schłodzenia. Po schłodzeniu robimy na torcie popnowe nacięcia ,które będą tworzyły wgłębienia naszej dyni.
  • masa cukrowa - czarna 5. masa cukrowa - Masa Cukrowa: Żelatynę zalej wodą i pozwól jej namoknąć.W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części.Do namokniętej żelatyny dodaj glukozę lekko podgrzej i dokładnie wymieszaj. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. W razie potrzeby,mocniej podgrzej mieszaninę, ale nie gotuj. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj sukcesywnie drugą część cukru pudru i dodaj olejek smakowy. Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwniki. Wyrabiaj masę jak plastelinę, jak za mocno nam masa stwardnieje wsadź na kilka sekund do mikrofali i ugniataj ponownie. Pamiętaj,że nie trzeba dodać całego cukru pudru wszystko zależy od chłonności cukru. Masę cukrową zabarw w takich proporcjach jakie będziesz potrzebować na tort i dekoracje.
  • tort 6. Obkładamy nasza czarną masą cukrową przód tortu.
  • maa cukrowa 7. Następnie rozwałkuj masę cukrową pomarańczową.
  • masa cukrowa 8. Po rozwałkowaniu wytnij na dole zęby ,nos i oczy. pozostaw na 20 minut aby masa lekko zastygła.
  • dynia 9. Następnie przełóż masę cukrową na torcika. Dokładnie dociskaj masę ,aby ładnie weszła w nasze wgłębienia na torcie i tworzyła ładne kształty dyni.
  • dynia 10. Z brązowej masy robimy łodygę dyni,a z zielonej ozdobne spiralki.

Porady

Nigdy nie nakładaj masy cukrowej na bita śmietanę ponieważ rozpuści się jak lody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Masa Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Halloween

Podobne przepisy

To może cię zainteresować