Tort duchy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepyszny tort halloweenowy.

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:

    biszkopt x2

    - 2 jajka

    - 2 łyżki cukru

    - 2 łyżki mąki tortowej

    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej

    - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    krem

    - 1 śmietana typu śnieżka

    - 200 ml mleka

    - 2 łyżki mleczka kokosowego

    - 1 łyżka żelatyny

    - 30 ml gorącej wody

    bezy

    - 2 białka

    - 0,5 szklanki cukru

    dodatkowo:

    - barwnik spożywczy w kolorze granatowym
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Beza

Tort duchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowujemy bezy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier cały czas ubijając. Masę na bezę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy beziki w kształcie duchów na wcześniej wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach. Z kolei bezy pieczemy przez 10 minut w 120 stopniach. Temperaturę zmniejszamy do 90 stopni i suszymy bezy przez 2 godziny przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika albo z termoobiegiem. Po tym czasie pozostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia i zdejmujemy je z papieru.
  • 2. Z kolei przygotowujemy biszkopty. Białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i jeszcze raz ubijamy.
  • 3. Dodajemy żółtka i ponownie ubijamy.
  • 4. Wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy.
  • 5. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 6. Pieczemy w 170 stopniach przez około 25-30 minut.
  • 7. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Jeśli patyczek będzie wilgotny oznacza to, że trzeba jeszcze chwilkę piec. Natomiast jeśli będzie suchy, biszkopt trzeba wyjąć i odłożyć do ostudzenia.
  • 8. Tak samo pieczemy jeszcze jeden biszkopt.
  • 9. Następie przygotowujemy krem. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Śnieżkę ubijamy na puszystość, dodajemy mleczko kokosowe oraz żelatynę. Dokładnie ubijamy.
  • 10. Gdy ostygną bezy barwnikiem rysujemy oczka.
  • 11. Biszkopty przekładamy kremem, a wierzch i boki również nim smarujemy.
  • 12. Na wierzch tortu układamy bezowe duszki.
  • 13. Gotowe! Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować