Tort dla zasłużonego emeryta-nr.3 - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześniej.
2.nasączenie-Mus rozmieszać z gorącą wodą.Spód biszkoptu włożyć do tortownicy, zabezpieczając wyżej boki. Nasączyć połową musu.
3.krem jagodowy-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą. Ostudzić do letniego.Śmietankę zmiksować z pudrem, potem śnieżką.Dodawać porcjami jogurt,serek i frużelinę. Ciągle miksując.Na koniec dolewać letniej żelatyny i krótko zmiksować. Zaraz wyłożyć do tortownicy.
4.Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć resztą musu.
5.krem stracciatello-Postąpić jak z poprzednim kremem. Z tym że tartą czekoladę dodać na koniec po żelatynie.Wymieszać już łopatką. Wyłożyć do tortownicy.
6.Przykryć górą biszkoptu i schłodzić kilka godzin w lodówce.
7.Po schłodzeniu zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczeni
8.obłożenie-Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance i ostudzić.Miękkie masło zmiksować z czekoladami i posmarować cały tort i schłodzić
9.polewa- Nad parą rozpuścić czekolady i masło w śmietance.Ostudzić do płynnego i polać górę tortu, tak że sople spłyną po boku.
10.ozdoby z mleka w proszku-Wymieszać mleko suche z pudrem, potem stopniowo dodawać po troszku mleka w płynie. Zagnieść jak na twarde ciasto.Formować ozdoby wcześniej.
Komentarze