TORT DLA ZASŁUŻONEGO EMERYTA-nr.3

4.5 (140 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort z biszkoptem, przełożony dwoma kremami. Tort z polewą czekoladową i dekoracją z mleka w proszku.Tort na pożegnalne przyjęcie.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt:
    -7 jajek
    -200 g.cukru
    -150 g. mąki tortowej
    -150 g. mąki ziemniaczanej
    -1,5 łyżeczka proszku do pieczenia

    nasączenie:
    -220 g. 100 % owoców brzoskwiń
    -1/2 szklanki wody

    krem jagodowy:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -70 g. cukru pudru
    -1 śnieżka
    -400 g. jogurtu greckiego
    -250 g. serka mascarpone
    -150 ml. frużeliny z czarnych jagód
    -25 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    krem stracciatello:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -70 g. cukru pudru
    -1 śnieżka
    -400 g. jogurtu greckiego
    -250 g. serka mascarpone
    -100 g. gorzkiej czekolady
    -25 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    obłożenie:
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -200 g. czekolady mlecznej
    -100 g. czekolady gorzkiej
    -200 g. masła

    polewa:
    -150 g. gorzkiej czekolady
    -150 ml. śmietanki 30 %
    -1 łyżka masła

    masa plastyczna z mleka w proszku:
    -200 g. mleka w proszku
    -200 g. cukru pudru
    -parę łyżek mleka w płynie
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort dla zasłużonego emeryta-nr.3 - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TORT DLA ZASŁUŻONEGO EMERYTA-nr.3 1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześniej.
  • TORT DLA ZASŁUŻONEGO EMERYTA-nr.3 2. nasączenie-Mus rozmieszać z gorącą wodą.Spód biszkoptu włożyć do tortownicy, zabezpieczając wyżej boki. Nasączyć połową musu.
  • TORT DLA ZASŁUŻONEGO EMERYTA-nr.3 3. krem jagodowy-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą. Ostudzić do letniego.Śmietankę zmiksować z pudrem, potem śnieżką.Dodawać porcjami jogurt,serek i frużelinę. Ciągle miksując.Na koniec dolewać letniej żelatyny i krótko zmiksować. Zaraz wyłożyć do tortownicy.
  • TORT DLA ZASŁUŻONEGO EMERYTA-nr.3 4. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć resztą musu.
  • TORT DLA ZASŁUŻONEGO EMERYTA-nr.3 5. krem stracciatello-Postąpić jak z poprzednim kremem. Z tym że tartą czekoladę dodać na koniec po żelatynie.Wymieszać już łopatką. Wyłożyć do tortownicy.
  • TORT DLA ZASŁUŻONEGO EMERYTA-nr.3 6. Przykryć górą biszkoptu i schłodzić kilka godzin w lodówce.
  • TORT DLA ZASŁUŻONEGO EMERYTA-nr.3 7. Po schłodzeniu zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczeni
  • TORT DLA ZASŁUŻONEGO EMERYTA-nr.3 8. obłożenie-Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance i ostudzić.Miękkie masło zmiksować z czekoladami i posmarować cały tort i schłodzić
  • TORT DLA ZASŁUŻONEGO EMERYTA-nr.3 9. polewa- Nad parą rozpuścić czekolady i masło w śmietance.Ostudzić do płynnego i polać górę tortu, tak że sople spłyną po boku.
  • TORT DLA ZASŁUŻONEGO EMERYTA-nr.3 10. ozdoby z mleka w proszku-Wymieszać mleko suche z pudrem, potem stopniowo dodawać po troszku mleka w płynie. Zagnieść jak na twarde ciasto.Formować ozdoby wcześniej.
  • TORT DLA ZASŁUŻONEGO EMERYTA-nr.3 11. Ozdoby przetrzymywać w lodówce.
  • TORT DLA ZASŁUŻONEGO EMERYTA-nr.3 12. Ułożyć ozdoby na torcie i schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować