Tort dla zasłużonego emeryta-nr.2 - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt -Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budyń z mąką i proszkiem i już mieszać łyżką. Wylać do blaszki 30x40 ,wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok. 25-30 min. w 175*.
Upiec wszystkie tak samo i w takiej samej blaszce.
2.Na spód ułożyć jeden biszkopt. Zabezpieczyć boki.Nasączyć sokiem z wiśni.
3.krem stracciatella-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Czekoladę zetrzeć na tarce.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami jogurt,serek i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną,dodać czekoladę i szybko wymieszać.Wyłożyć na biszkopt w blaszce.
4.Przykryć następnym biszkoptem i go nasączyć.
5.krem jagodowy-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami serek, jogurt, frużelinę i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną.Zaraz wyłożyć na biszkopt w blaszce.
6.Rozsypać odsączone wiśnie.
7.Przykryć ostatnim biszkoptem, lecz górą do dołu.Całość schłodzić przynajmniej z dwie godziny.
8.Dobrze schłodzone biszkopty, przykryć paterą i obrócić.Zdjąć blaszkę, odkleić papier.Dół będzie górą.
9.obłożenie-Zmiksować schłodzoną śmietankę z pudrem, potem ze śnieżką i kremem.Posmarować cały tort.
10.rozetki-Postąpić jak z poprzednik kremem. Przełożyć do woreczka cukierniczego z odpowiednią tylką i zrobić rozetki.
11.dekoracja-Wymieszać mleko suche z pudrem, potem stopniowo dodawać po troszku mleka w płynie i olejek. Zagnieść jak na twarde ciasto.
Wałkować, wycinać foremką. Formować kwiatki. Wyciąć literki,foremkami do literek. Można zrobić wcześniej i przetrzymywać w lodówce.
12.Listki też wyciąć ale inną owalną foremką. Zaznaczyć nożem nerwy na listkach i układać zgięte aż zastygną.
Komentarze