TORT DLA ZASŁUŻONEGO EMERYTA-nr.2

4.5 (163 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 4 godz.

Tort zrobiłam w prezencie dla koleżanki z pracy.Tort z kremem stracciatella i jagodowym.Tort z rozetkami i ozdobami z mleka w proszku.

  • 4 godz.

Składniki:

  • biszkopt jasny:
    -4 jajka
    -1/2 szklanki cukru
    -1 budyń cytrynowy
    -1 czubata łyżka mąki tortowej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    biszkopt różowy:
    -4 jajka
    -1/2 szklanki cukru
    -1 budyń malinowy
    -1 czubata łyżka mąki tortowej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    biszkopt ciemny:
    -4 jajka
    -1/2 szklanki cukru
    -1 budyń czekoladowy
    -1 czubata łyżka mąki tortowej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    nasączenie:
    -1 słoik drylowanych wiśni

    krem stracciatella:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -100 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -400 g. jogurtu greckiego
    -250 g. serka mascarpone
    -100 g. gorzkiej czekolady
    -25 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    krem jagodowy:
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -50 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -400 g. jogurty greckiego
    -250 g. serka mascarpone
    -200 ml. frużeliny jagodowej
    -25 g. żelatyny
    -1/3 szklanki wody

    obłożenie:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -1/2 serka mascarpone-tj.125 g.
    -1 śnieżkę
    -1 krem czekoladowy do tortów w proszku

    rozetki:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -1/2 serka mascarpone-tj.125 g.
    -1 śnieżkę
    -1/2 kremu czekoladowego do tortów w proszku
    -1/2 kremu śmietankowego do tortów w proszku

    dekoracja z mleka w proszku
    -300 g. mleka w proszku
    -300 g. cukru pudru
    -ok.100 ml. mleka w płynie
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tort z kremem

Tort dla zasłużonego emeryta-nr.2 - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopty 1. biszkopt -Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budyń z mąką i proszkiem i już mieszać łyżką. Wylać do blaszki 30x40 ,wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok. 25-30 min. w 175*.
    Upiec wszystkie tak samo i w takiej samej blaszce.
  • nasączenie 2. Na spód ułożyć jeden biszkopt. Zabezpieczyć boki.Nasączyć sokiem z wiśni.
  • krem 1 3. krem stracciatella-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Czekoladę zetrzeć na tarce.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami jogurt,serek i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną,dodać czekoladę i szybko wymieszać.Wyłożyć na biszkopt w blaszce.
  • nasączenie 4. Przykryć następnym biszkoptem i go nasączyć.
  • krem 2 5. krem jagodowy-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami serek, jogurt, frużelinę i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną.Zaraz wyłożyć na biszkopt w blaszce.
  • wiśnie 6. Rozsypać odsączone wiśnie.
  • przełożony 7. Przykryć ostatnim biszkoptem, lecz górą do dołu.Całość schłodzić przynajmniej z dwie godziny.
  • obrócenie na paterę 8. Dobrze schłodzone biszkopty, przykryć paterą i obrócić.Zdjąć blaszkę, odkleić papier.Dół będzie górą.
  • tynk 9. obłożenie-Zmiksować schłodzoną śmietankę z pudrem, potem ze śnieżką i kremem.Posmarować cały tort.
  • rozetki 10. rozetki-Postąpić jak z poprzednik kremem. Przełożyć do woreczka cukierniczego z odpowiednią tylką i zrobić rozetki.
  • dekoracje 11. dekoracja-Wymieszać mleko suche z pudrem, potem stopniowo dodawać po troszku mleka w płynie i olejek. Zagnieść jak na twarde ciasto.
    Wałkować, wycinać foremką. Formować kwiatki. Wyciąć literki,foremkami do literek. Można zrobić wcześniej i przetrzymywać w lodówce.
  • listki 12. Listki też wyciąć ale inną owalną foremką. Zaznaczyć nożem nerwy na listkach i układać zgięte aż zastygną.
  • dekoracje 13. Dekoracje ułożyć na torcie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować