Masa cukrowa:
1 łyżeczka żelatyny
1łyżeczka glikozy
1 łyżeczka galaretki truskawkowej
8 łyżek cukru pudru
skrobia ziemniaczana do podsypania
Krem z gruszkami:
Gruszki najlepsze są ze słoika z naszej spiżarni.
(3 duże dojrzałe gruszki)
2 bite śmietana w proszki
0,5 l mleka
2 łyżeczki żelatyny
Krem kokosowy:
2 łyżeczki żelatyny
150ml śmietanki kremówki
200 g białej czekolady
125 g sera mascarpone
2 łyżki wiórków kokosowych
Tort dla justynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT: Jajka ubić z cukrem. Dodać olej i wodę. Suche składniki wymieszać w osobnej misce. Porcjami dodawać do masy jajeczno-cukrowej. Dokładnie wymieszać ciasto. Wlać do dużej okrągłej tortownicy. Piecz 40 min w 180 C. Ostudzić i przekroić na 3 części
Masa cukrowa: Rozpuść w 3 łyżkach wrzącej wody jedną łyżeczkę żelatyny spożywczej, 1 łyżeczkę galaretki, wystudzić. Do miski wsypać glukozę, przesiany cukier puder, wlać rozpuszczoną żelatynę, zagniatać jak makaron. Dobrze wyrobione ciasto cienko rozwałkować, podsypując skrobią ziemniaczaną. Kieliszkiem wykrawać krążki i ruloniki formując róże. Na jedną róże ok 5-6 krążków. Pozostawić do wyschnięcia.
Krem z Gruszkami :
W garnuszki rozpuszczamy żelatynę w 4 łyżeczkach mleka, podgrzewamy do rozpuszczenia się żelatyny. Po ostudzeniu przelewamy do zimnego mleka i ubijamy śmietankę. Jeśli posiadamy własne gruszki ze spiżarni to przekrajmy je na pół i kroimy w ćwiartki. Na spód biszkoptu, nakładamy odrobinę bitej śmietany. Na to pokrojone w ćwiartki gruszki. uzupełniamy resztą śmietany. Jeśli chcemy użyć świeżych owoców. Obieramy je i obcinamy ogonek. Trzeba ugotować owoce z 300ml wody z dodatkiem 200g cukru. Powstanie pewnego rodzaju syrop. Miękkość gruszek sprawdzamy wykałaczka. Studzimy i wykrawamy środki. Potem zgodnie z przepisem.
Krem Kokosowy:
Do garnuszka wsypać żelatynę, dodać 2 łyżki wody, wymieszać. Żelatynę podgrzać na małym ogniu, mieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Do rondelka wlać śmietankę kremówkę, zagotować, zdjąć z ognia.. Do śmietanki dodać żelatynę i dokładnie wymieszać (najpierw dodać kilka łyżek śmietanki do żelatyny, wymieszać i dopiero potem wlać żelatynę do reszty śmietanki). Do śmietanki z żelatyną dodać białą czekoladę połamaną na kosteczki. Mieszać aż czekolada całkowicie się roztopi. Ostudzić a następnie wymieszać z serem mascarpone i wiórkami kokosowymi. Część kremu zostawiamy do obłożenia tortu. Składamy tort i dekorujemy.
Porady
Musimy upewnić się, że bita śmietana na pewno utrzyma tort.
Komentarze