Tort dla Justynki

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Moja pierwsza przygoda z masą cukrową

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    2 łyżki maki tortowej
    2 łyżki wody łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa cukrowa:
    1 łyżeczka żelatyny
    1łyżeczka glikozy
    1 łyżeczka galaretki truskawkowej
    8 łyżek cukru pudru
    skrobia ziemniaczana do podsypania

    Krem z gruszkami:
    Gruszki najlepsze są ze słoika z naszej spiżarni.
    (3 duże dojrzałe gruszki)
    2 bite śmietana w proszki
    0,5 l mleka
    2 łyżeczki żelatyny

    Krem kokosowy:
    2 łyżeczki żelatyny
    150ml śmietanki kremówki
    200 g białej czekolady
    125 g sera mascarpone
    2 łyżki wiórków kokosowych



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort dla justynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: Jajka ubić z cukrem. Dodać olej i wodę. Suche składniki wymieszać w osobnej misce. Porcjami dodawać do masy jajeczno-cukrowej. Dokładnie wymieszać ciasto. Wlać do dużej okrągłej tortownicy. Piecz 40 min w 180 C. Ostudzić i przekroić na 3 części
    Masa cukrowa: Rozpuść w 3 łyżkach wrzącej wody jedną łyżeczkę żelatyny spożywczej, 1 łyżeczkę galaretki, wystudzić. Do miski wsypać glukozę, przesiany cukier puder, wlać rozpuszczoną żelatynę, zagniatać jak makaron. Dobrze wyrobione ciasto cienko rozwałkować, podsypując skrobią ziemniaczaną. Kieliszkiem wykrawać krążki i ruloniki formując róże. Na jedną róże ok 5-6 krążków. Pozostawić do wyschnięcia.
    Krem z Gruszkami :
    W garnuszki rozpuszczamy żelatynę w 4 łyżeczkach mleka, podgrzewamy do rozpuszczenia się żelatyny. Po ostudzeniu przelewamy do zimnego mleka i ubijamy śmietankę. Jeśli posiadamy własne gruszki ze spiżarni to przekrajmy je na pół i kroimy w ćwiartki. Na spód biszkoptu, nakładamy odrobinę bitej śmietany. Na to pokrojone w ćwiartki gruszki. uzupełniamy resztą śmietany. Jeśli chcemy użyć świeżych owoców. Obieramy je i obcinamy ogonek. Trzeba ugotować owoce z 300ml wody z dodatkiem 200g cukru. Powstanie pewnego rodzaju syrop. Miękkość gruszek sprawdzamy wykałaczka. Studzimy i wykrawamy środki. Potem zgodnie z przepisem.
    Krem Kokosowy:
    Do garnuszka wsypać żelatynę, dodać 2 łyżki wody, wymieszać. Żelatynę podgrzać na małym ogniu, mieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Do rondelka wlać śmietankę kremówkę, zagotować, zdjąć z ognia.. Do śmietanki dodać żelatynę i dokładnie wymieszać (najpierw dodać kilka łyżek śmietanki do żelatyny, wymieszać i dopiero potem wlać żelatynę do reszty śmietanki). Do śmietanki z żelatyną dodać białą czekoladę połamaną na kosteczki. Mieszać aż czekolada całkowicie się roztopi. Ostudzić a następnie wymieszać z serem mascarpone i wiórkami kokosowymi. Część kremu zostawiamy do obłożenia tortu. Składamy tort i dekorujemy.


Porady

Musimy upewnić się, że bita śmietana na pewno utrzyma tort.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

5 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Sałatka Justynki

To może cię zainteresować