PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Tort dla Jubilatkihttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0005/53/03f5f7d8af8e9f9ea8d1726a3b2bb5ea34067f7b.jpeg25601536http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/tort-dla-jubilatki
Składniki ; 7 jajek,1,5 szklanki mąki tortowej,1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 1,5 szklanki cukru ,szczypta soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia ,1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,.
Krem ;800 ml kremówki,400 gr. serka mascarpone,3 paczki śmietan fix,3 łyżki cukru pudru, słoik wiśni w żelu zamiast dżemu, kokos do obłożenia boku tortu,do nasączenia sok wiśniowy.+ ozdoby .Krem śmietankowy Dr.Oetkera .
Sposób przygotowania przepisu:
Tort dla Jubilatki
1.
Sposób wykonania.;Białka ubijamy na sztywną masę z szczyptą soli, dodając na przemian żółtka i cukier.Mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i sodą,delikatnie łączymy z masą białkową.Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 25 cm ,pieczemy 40 min , najlepiej do suchego patyczka.w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu biszkopt opuszczamy na podłogę z wysokości 40 cm wtedy biszkopt nam nie opadnie, wkładamy z powrotem do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach pieca.Po wystudzeniu biszkopt kroimy na 3 blaty.
2.
Każdy blat nasączamy sokiem wiśniowym.
Krem ;Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem ,pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix,serek miksujemy i dodajemy porcjami do ubitej śmietany delikatnie miksując aby się nam połączyła śmietana ze serkiem.
Krem Dr.Oetkera robimy jak na opakowaniu ( ja daje trochę mniej mleka )
3.
Na spodni blat po nasączeniu nakładamy warstwę wiśni w żelu, następnie krem śmietanowo - serowy ,nakładamy drugi blat i robimy tak samo jak z pierwszym,nakładamy 3 ostatni blat ,dociskamy,równamy, cały tort smarujemy kremem śmietankowym Dr. Oetkera ,obkładamy boki kokosem .Dekorujemy według uznania.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze