Tort dla Jacka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Tort z waniliowym kremem i malinową galaretką.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • biszkopt:
    8 jaj
    półtorej szklanki mąki pszennej
    2 łyżki skrobi kukurydzianej
    1 łyżka czarnego kakao
    1 łyżka ciemnego kakao
    szklanka cukru

    krem maślany:
    300 gram masła o temperaturze pokojowej
    400 ml mleka zagęszczonego
    1 łyżka pasty waniliowej

    galaretka malinowa:
    półtora litra świeżych malin
    szklanka cukru
    2 opakowania żelatyny w listkach (1 opakowanie 6 listków - 10 g)
    do nasączenia 0,5 l mocnej zimnej herbaty

    dekoracja różana z zaparzanego kremu białkowego:
    przepis na krem białkowy: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zaparzany-krem-bialkowy-wersja-szklankowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Biszkopty

Tort dla jacka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tort 1. Biszkopt piekłam i tort składałam w rancie.
    1. Do dzieży robota, wbijam całe jaja, zaczynam miksowanie na wolnych obrotach, wsypuję cukier. Zwiększam obroty i miksuję do uzyskania puszystej masy. W przesiewaczu mieszam mąkę z kakao (czarne i ciemne) i skrobię kukurydzianą. Przesiewam suche składniki do masy jajecznej i silikonową łopatką dokładnie mieszam.
    2. Ciasto wylewam do wcześniej przygotowanego rantu (24 cm). Biszkopt piekę w nagrzanym do 175 °C piekarniku. Piekę około 45 minut (sprawdzam drewnianą wykałaczką).
    Biszkopt studzę w rancie. Zimny biszkopt (najlepiej następnego dnia), kroję na trzy blaty.
    Galaretka: żelatynę moczę w zimnej wodzie 7 minut. Maliny miksuję blenderem na mus, wsypuję cukier i zagotowuję. Do gorących owoców wkładam odsączoną z wody żelatynę, dokładnie mieszam. Studzę.
    Krem: masło miksuję do białości, następnie ciągle miksując, stopniowo dodaję zagęszczone mleko. Do gładkiego kremu dodaję pastę waniliową i chwilę miksuję.
    Boki rantu wykładam papierem do pieczenia. Wkładam pierwszy blat, nasączam.Za pomocą worka cukierniczego dookoła biszkoptu umieszczam krem waniliowy. Na środek wylewam tężejącą galaretkę, przykrywam drugim blatem. Czynność powtarzam. Zostawiam kilka łyżek galaretki i rozsmarowuję na wierzchu tortu. Tort wstawiam na noc do lodówki.
    Następnego dnia przyrządzam krem zaparzany białkowy.
    Rozpinam rant, ściągam papier i dekoruję różami sporządzonymi z kremu zaparzanego. Krem zabarwiłam barwnikami spożywczymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować