Tort dla Jacka

  • wyświetlono: 201 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Tort z waniliowym kremem i malinową galaretką.

  • 20 porcje
  • 120min
  • Trudny

Składniki

biszkopt:
8 jaj
półtorej szklanki mąki pszennej
2 łyżki skrobi kukurydzianej
1 łyżka czarnego kakao
1 łyżka ciemnego kakao
szklanka cukru

krem maślany:
300 gram masła o temperaturze pokojowej
400 ml mleka zagęszczonego
1 łyżka pasty waniliowej

galaretka malinowa:
półtora litra świeżych malin
szklanka cukru
2 opakowania żelatyny w listkach (1 opakowanie 6 listków - 10 g)
do nasączenia 0,5 l mocnej zimnej herbaty

dekoracja różana z zaparzanego kremu białkowego:
przepis na krem białkowy: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zaparzany-krem-bialkowy-wersja-szklankowa

Sposób przygotowania przepisu:

Tort dla Jacka

  • tort1. Biszkopt piekłam i tort składałam w rancie.
    1. Do dzieży robota, wbijam całe jaja, zaczynam miksowanie na wolnych obrotach, wsypuję cukier. Zwiększam obroty i miksuję do uzyskania puszystej masy. W przesiewaczu mieszam mąkę z kakao (czarne i ciemne) i skrobię kukurydzianą. Przesiewam suche składniki do masy jajecznej i silikonową łopatką dokładnie mieszam.
    2. Ciasto wylewam do wcześniej przygotowanego rantu (24 cm). Biszkopt piekę w nagrzanym do 175 °C piekarniku. Piekę około 45 minut (sprawdzam drewnianą wykałaczką).
    Biszkopt studzę w rancie. Zimny biszkopt (najlepiej następnego dnia), kroję na trzy blaty.
    Galaretka: żelatynę moczę w zimnej wodzie 7 minut. Maliny miksuję blenderem na mus, wsypuję cukier i zagotowuję. Do gorących owoców wkładam odsączoną z wody żelatynę, dokładnie mieszam. Studzę.
    Krem: masło miksuję do białości, następnie ciągle miksując, stopniowo dodaję zagęszczone mleko. Do gładkiego kremu dodaję pastę waniliową i chwilę miksuję.
    Boki rantu wykładam papierem do pieczenia. Wkładam pierwszy blat, nasączam.Za pomocą worka cukierniczego dookoła biszkoptu umieszczam krem waniliowy. Na środek wylewam tężejącą galaretkę, przykrywam drugim blatem. Czynność powtarzam. Zostawiam kilka łyżek galaretki i rozsmarowuję na wierzchu tortu. Tort wstawiam na noc do lodówki.
    Następnego dnia przyrządzam krem zaparzany białkowy.
    Rozpinam rant, ściągam papier i dekoruję różami sporządzonymi z kremu zaparzanego. Krem zabarwiłam barwnikami spożywczymi.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortbiszkoptróże

Komentarze

Podobne przepisy

tort

Dodane przez: paolineczka

Tort Dla Oli i Mateuszka

Tort piekłam jakiś czas temu dla...

Torciki dla dzieci

Dodane przez: Ania2012

Tort dla dzieci

Niezwykłe, kolorowe torciki dla...

TORT DLA ZASŁUŻONEGO EMERYTA-nr.4

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT DLA ZASŁUŻONEGO EMERYTA-nr.4

Tort z trzema różnymi biszkoptami...

Tort dla synowej

Dodane przez: Bożena1960

Tort dla synowej

Tort który dzisiaj przedstawiam...

TORT DLA ZASŁUŻONEGO EMERYTA-nr.3

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT DLA ZASŁUŻONEGO EMERYTA-nr.3

Tort z biszkoptem, przełożony dwoma...

tort

Dodane przez: paolineczka

Tort dla Męża

Tort piekłam w listopadzie dla...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE