Tort dla Filipa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Dostałam trudne zadanie, Filip zażyczył sobie tort z traktorem i miał być bardzo czekoladowy. I na szczęście poradziłam sobie z tym zadaniem . Tort czekoladowy i do tego traktor jest . Filipek był zachwycony

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki:

    Biszkopt:

    6 jajek

    1/2 szkl ksylitolu

    niepełna szkl mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850

    1 czubata łyżka kakao

    1 łyżka czekolady do picia

    Krem czekoladowy

    500 g serka mascarpone

    700 g śmietanki kremówki

    1/3 szkl ksylitolu

    100 g mlecznej czekolady

    50 g gorzkiej czekolady

    Krem maślany

    1 puszka mleka skondesowanego

    400 g masła

    Dodatki:

    Dżem wiśniowy

    masa cukrowa niebieska

    masa cukrowa zielona

    barwnik żółty w płynie

    30 g czekolady

    traktor zabawka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort dla filipa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania:

    1.Biszkopt :Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i pod koniec dodać cukier.. Cały czas miksując dodać żółtka. Do gęstej masy dodać resztę składników i delikatnie połączyć drewnianą łyżką.

    2.Ciasto wylej na tortownice o średnicy 23 cm.Piecz w 180 stopniach 30 min. Wystudzić i przeciąć na 4 części

    3.Masa mascarpone : Czekoladę rozpuść w rondelku na małym ogniu. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij za pomocą miksera. Gdy zacznie gęstnieć dodaj ksylitol i dalej ubijaj.

    4. Serek mascarpone wymieszaj z chłodną czekoladą. Serek dodaj do śmietanki i całość wymieszaj. Włóż do lodówki do schłodzenia.

    5.Krem maślany: Masło delikatnie ubijamy do miękkości. Gdy masło zmieni się w jasną masę dodajemy stopniowo skondensowane mleko. Schładzamy w lodówce

    6. Układamy tort w rancie od tortownicy: podkład na tort delikatnie smarujemy kremem maślanym (odrobiną) układamy biszkopt, kropimy go wodą,posmaruj go dżemem , wyłóż 1/3 masy, biszkopt, nasącz go wodą , posmaruj dżemem , 1/3 kremu, biszkopt, namocz go wodą, posmaruj dżemem, 1/3 kremu, biszkopt. Tort wkładamy na minimum 4 godziny do lodówki.

    7. Tort wyciągamy z rantu. Tynkujemy go 1/3 kremu maślanego. Boki i górę tortu. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Ponownie tynkujemy tort wyrównując go. (3 łyżki masy zostawiamy)

    8. Masę maślaną barwimy barwnikiem. Przekładamy do szprycy i na górze tortu robimy malutkie rozetki . Zieloną masę cukrową rozwałkujemy , tworzymy małe wałeczki i posypujemy część tortu. Po środku układamy rozwałkowany pasek masy cukrowej.

    9. CZekoladę rozpuść i polej ją miseczkę obłożoną folią spożywczą. Gdy stwardnieje ułóż ją na torcie. A na nim ułóż traktor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować