Tort dla farmera

0 (0 ocen)

  • 20 min

Ten torcik nie wymaga specjalnych umiejętności i na pewno wszyscy się na niego skuszą.Jest bardzo smaczny i odżywczy.Sprawdzi się jako niespodzianka dla babci czy dziadka i ucieszy bardziej niż niejeden prezent:))))

  • 20 min

Składniki:

  • 2 duże prostokątne kromki chleba wiejskiego
    Nadzienie:
    masło do posmarowania kromek
    25dag sera feta(półtłustego)
    2 łyżki szczypiorku drobno pokrojonego
    1-2 łyżki keczupu pikantnego"Pudliszki"
    Obłożenie tortu:
    1 laseczka kabanosów wieprzowych
    ok.15 plasterków dobrej szynki(plasterki muszą być równe)
    parę łodyżek szczypiorku
    dowolne kiełki,pomidorki koktajlowe,listki sałaty,natka pietruszki do dekoracji
    Na świnkę:
    2 cytryny,2 małe wykałaczki,4 ziarenka pieprzu

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Przystawki Szynki

Tort dla farmera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kromki chleba przekrawamy na pół.Boki równamy,tak aby każda kromka miała ten sam kształt,zbliżony do kwadratu.Kromki smarujemy masłem,trzepiemy szczypiorkiem,smarujemy serkiem.Jedną środkową kromkę dodatkowo smarujemy keczupem.Składamy jedną kromkę na drugą.Boki tortu chlebowego smarujemy serkiem.Kabanosy kroimy na ok.6 cm kawałki,potem przecinamy wzdłuż na pół (to będzie płotek).Plastry szynki rolujemy.Wierzch tortu obkładamy zrolowaną szynką.Dwie strony tortu obkładamy (jeden obok drugiego) równo kabanosami,drugie dwie plastrami pozostałej szynki.Cały tort wzmacniamy wiążąc go dookoła szczypiorkiem.Układamy tort na talerzu.
    Przyozdabiamy liśćmi sałaty,a na sałatę układamy dekoracyjnie kiełki.Tort zdobimy pomidorkami koktajlowymi,natką pietruszi.
    Świnka:cytrynę dokładnie szorujemy,wykałaczki przekrawamy na pół.wbijamy od spodu po 2 z każdej strony ,to będą nóżki.Czubek cytryny lekko ścinamy na ryjek.Z ziaren pieprzu robimy oczy i ryjek świnki.Z drugiej cytryny obieramy skórkę z której wycinamy mały kwadracik i przecinamy go na pół w trójkąciki.Na wierzchu cytryny robimy małe nacięcia nożykiem i wkładamy wycięte kawałki cytryny i robimy uszy.Na koniec ze skórki wycinamy mały paseczek,który podkręcamy na palcu tworząc spiralę na ogonek ,mocujemy do tyłu świnki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Kiełki Sery Szynka Warzywa Kabanosy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować