TORT DLA DZIECI

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Mój tort dla dzieci jest w przygotowaniu prost, chodzi o łatwy sposób dekorowania, bez specjalnie wielkich umiejętności.

  • 2 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI : na tortownicę o średnicy 24 cm
    4 duże jajka
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki oleju
    1 szklanka mąki pszennej tradycyjnej ( bez konserwantów typ 480 )
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki suchego maku

    DO PRZEŁOŻENIA :
    1 słoiczek frużeliny owocowej lub dobrej jakości dżemu
    2 budynie waniliowe ugotowane według przepisu na opakowaniu
    posypka niebieska, wiórki z wafelków
    1 opakowanie rurek w czekoladzie

Tort dla dzieci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0s3pcab 1. Całe jajka wbijamy do wysokiej miski, wsypujemy cukier i ubijamy mikserem do uzyskania puszystej,sztywnej piany.
    Cały czas ubijając dolewamy olej, chwilkę mieszamy, zmniejszamy obroty i wsypujemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i mak.
    Lekko mieszamy aby składniki się połączyły i wlewamy do wysmarowanej oliwą i wysypanej bułką tartą tortownicy.
    Piekarnik wcześniej nagrzewamy do 170-180 * C, wkładamy ciasto i pieczemy około 40 minut.
    Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  • image-1cbv6d6 2. Wyciągamy ciasto i kroimy na trzy blaty.
    Pierwszy blat ciasta, układamy w tortownicy smarujemy frużeliną owocową, przykrywamy drugim blatem biszkoptu, na to wylewamy większą część gorącego budyniu. równo go rozsmarowując, na to trzeci blat który dociskamy.
  • image-25094ft 3. Na wierzch wylewamy resztę budyniu który wyrównujemy.
  • image-12lnvk9 4. Ciasto studzimy i przekładamy do lodówki.
    Tort posypujemy posypką, dekorujemy rurkami waflowymi i podajemy. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy