Tort dla budowlańca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budynie z mąką i proszkiem i już mieszać łyżką.
Wylać do blaszki z papierem(30x40). Piec ok. 25 min. w 175*.
Upiec jeszcze drugi taki sam biszkopt.
Po przestygnięciu, przekroić oba wzdłuż (na 15x40). Dwa kawałki zabezpieczyć papierem do pieczenia, każdy osobno.
2.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do letniego.Śmietankę ubić ze śmietan-fixem.
Jogurt zmiksować z cukrem,potem śmietanką. Dolewać żelatynę i zmiksować.Wyłożyć na jedną połówkę biszkoptu i przykryć trzecim kawałkiem.Po schłodzeniu, odwinąć z papieru i przekroić na dwie cegły.
3.Żelatynę rozpuścić z 1/2 szkl. gorącej wodzie.Kawę zaparzyć w następnej połówce szklanki wody.Kawę przelać przez sitko do żelatyny i schłodzić do letniego.Śmietankę ubić ze śmietan-fixem.
Jogurt ubić z cukrem,serkiem i ubitą śmietanką. Dolewać żelatynę z kawą i zmiksować.Wyłożyć na drugą połówkę biszkoptu i przykryć ostatnim kawałkiem biszkoptu.Schłodzić, zdjąć papier i przekroić na dwie cegły,a jedną jeszcze na dwie połówki.
4.Roztopić na parze trzy pierwsze składniki. Pozostałą śmietankę ubić ze Śnieżką. Margarynę zmiksować, dodając śmietankę, potem czekoladę.Podzielić na 4 części i każdą posmarować przygotowane cegły i schłodzić.
5.Rozpuścić nad parą trzy pierwsze składniki.Dobrze wymieszać i ostudzić. Zmiksować resztę margaryny z cukrem, potem czekoladą. Zabawić się w budowlańca i wymurować murek. Górę ozdobić kielnią i młotkiem.
Komentarze