Tort Delicja pomarańczowo-czekoladowy.

5 (178 ocen)

złociste blaty ciasta nasączone ponczem pomarańczowym, przełożone konfiturą pomarańczową i oblane czekoladową ganache. specjalnie zrobiony na 60 urodziny mojego taty.

Składniki:

  • Ciasto:
    200 g masła, bardzo miękkiego
    1 szklanka (180 g) cukru, najlepiej drobnego
    1 opakowanie cukru wanilinowego (lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii)
    4 jajka
    350 g mąki pszennej tortowej
    50 g mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki kwaśnej śmietany 12%

    Poncz pomarańczowy:
    100 ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)
    50 ml likieru pomarańczowego (np. Cointreau)
    50 ml zaparzonej herbaty

    Przełożenie:
    około 300 g dżemu pomarańczowego (np. z kawałkami skórek)
    100 ml likieru pomarańczowego lub soku pomarańczowego
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

    Polewa czekoladowa:
    1/4 szklanki gorzkiego kakao
    1/4 szklanki wody
    1/4 szklanki brązowego cukru (może być biały)
    250 ml śmietanki kremowej 30%
    200 g ciemnej czekolady

    Dekoracja:
    połówki brzoskwiń z zalewy
    Kilka wiśni
    Orzeszki ziemne
    bita śmietana w sprayu
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort delicja pomarańczowo-czekoladowy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Do misy miksera włożyć miękkie masło i ucierać na wysokich obrotach przez około 10 minut aż będzie białe i puszyste. Dodać cukier i wanilię i dalej ucierać przez około 5 minut. Stopniowo wbijać po jednym jajku, cały czas dokładnie ubijając po kolejnym dodanym (po około 3 minuty po każdym jajku.
    Do drugiej miski przesiać mąkę pszenną i ziemniaczaną razem z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Do utartej masy dodać przesiane mąki, najlepiej bezpośrednio przez sito, bardzo delikatnie połączyć (mąkę najlepiej dodawać partiami, najpierw dodać 1/3 mąki i bardzo delikatnie przemieszać kilka razy szpatułką. Dodać drugą część mąki i znów delikatnie przemieszać. Dodać ostatnią porcję mąki i połączyć na jednolitą masę, starać się nie zmniejszać objętości masy). Pod koniec mieszania z mąką dodać śmietanę i wszystko delikatnie wymieszać.
    Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 stopni. Piec przez około 45 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.
  • 2. Polewa: W rondelku wymieszać kakao z cukrem, wlać wodę i wymieszać. Dodać śmietankę i podgrzewając na małym ogniu mieszać aż cukier i kakao się rozpuści. Odstawić z ognia. Dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszać aż się całkowicie roztopi. Ostudzić i zostawić na minimum 1 godzinę do zagęszczenia.
  • 3. Przygotować przełożenie: Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami soku lub likieru, odstawić. Do rondelka wlać resztę likieru lub soku, dodać dżem i zagotować. Dodać rozprowadzoną mąkę, wymieszać i zagotować, odstawić z ognia.
  • 4. Ciasto przekroić na 3 blaty. Kolejno nasączać je ponczem, czyli mieszanką likieru, soku pomarańczowego i herbaty, smarować dżemem - ułożyć dolny blat na paterze, skropić 1/3 ilości nasączenia, rozsmarować 1/2 dżemu, przykryć drugim blatem, nasączyć go, rozsmarować resztę dżemu i przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Skropić resztą nasączenia. Tort posmarować ostudzoną i zgęstniałą polewą. Wierzch udekorować połówkami brzoskwiń , wisienkami i bitą śmietaną a boki oblepiamy rozdrobnionymi orzeszkami ziemnymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

4.49 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Tort pomarańczowo-czekoladowy

4.45 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort czekoladowy

4.45 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort czekoladowy

Skotka Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym i śliwkową wkładką. 2 godz.

To może cię zainteresować