Tort Dama z wisienką

4.5 (187 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To jest tort, który zjadamy już wzrokiem , a co dopiero go jeść! Istny bukiet połączenia smaków czekolady, kremówki z mascarpone i wisienki.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto czekoladowe:
    4 duże jajka
    3/4 szklanka mąki
    1 budyń czekoladowy
    3/4szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku dopieczenia
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki ciemnego kakao

    wymiar tortownicy:
    21cm

    Masa śmietanowa:
    0,5 litra kremówki 30% lub 36%
    1 op. serka mascarpone 250g
    2 łyżeczki żelatyny spożywczej
    0,5 szklanki cukru pudru
    2 opakowania cukru waniliowego
    1 śmietan fiks+ ok 150ml kremówki do dekoracji. (można odlać pół szklanki z 0,5 litra)

    wiśnie drążone lub dżem z wiśniami
    woda smakowa do nasączenia lub poncz.

    Gęsta polewa czekoladowa:
    pół kostki margaryny
    pół szklanki cukru
    3-4 łyżki ciemnego kakao
    3 łyżeczki mleka

    1 op. 100g wiśni kandyzowanych
    rękaw cukierniczy lub szpryca.
    płatki czekoladowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Tort dama z wisienką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto kakaowe 1. Wymieszaj suche składniki na biszkopt czekoladowy. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier dokładnie miksując. Następnie dodaj pojedynczo żółtka. Chwilę ubijaj. Dadaj przesianą mieszankę kakaową i wymieszaj delikatnie łyżką. Ciasto wyłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 21cm. Pieczemy 30 minut w ok 160-180 stopniach do suchego patyczka.
  • biszkopt 2. Ciasto czekoladowe po wystudzeniu przetnij na pół. Górę ciasta daj na sam spód, a dół ciasta będzie naszą górą- wtedy nasza tort będzie równiutki.
  • tort-nasączenie 3. Dół ciasta czekoladowego obficie nasącz wodą smakowa lub sokiem z wiśni. Wyłóż konfiturę wiśniową i rozsmaruj.
  • mascarpone i kremówka 4. Ubij kremówkę na sztywno, dodaj mascarpone, dodaj cukier puder, 1 cukier waniliowy i wymieszaj na wolnych obrotach. Przygotuj rozpuszczoną żelatynę (Żelatyna:wsyp do kubka 2 łyżeczki żelatyny zalej 4 łyżkami wody , wymieszaj i odstaw na kilka minut do napęcznienia. Następnie podgrzej aby ją rozpuścić, dodaj 1 łyżkę ubitej śmietany i wymieszaj w kubku. Dodaj zawartość do reszty kremówki i szybko zmiksuj aby nie pojawiły się grudki.)
  • Tort 5. Wyłóż kremówkę z mascarponena ciasto z konfiturą wiśniową.
  • TORT 6. Na kremówkę kładziemy drugi blat czekoladowy i dociskamy ,aby ciasto było z każdej strony równe. Wygładzamy boki z nadmiaru bitej śmietany lub najlepiej robić tort w obręczy tortownicy..
  • Tort 7. Schładzamy przynajmniej 3 godziny i wyjmujemy z obręczy.
  • Tort 8. Boki tortu można obsypać płatkami czekolady.
  • polewa czekoladowa 9. Górny blat pokrywamy ciepłą gęstą polewą czekoladową. Sposób przygotowania polewy: Rozpuść dokładnie margarynę z cukrem. Następnie dodaj kakao i mieszaj przez chwilę do uzyskania gładkiej konsystencji na wolnym ogniu. Następnie dodaj mleko i energicznie mieszaj. chwilkę jeszcze pogotuj. jeśli polewa jest rzadka dodaj jeszcze kakao.
  • Tort 10. polewę polewamy na brzegach tak aby zwisały nam sople.
  • dekoracja 11. Ubij pół szklanki kremówki ze śmietan-fiksem i cukrem pudrem, przełóż do szprycy. Na końcu tort dekoruje się wykończeniem z bitej śmietany wyciśniętym ze szprycy i włóż do każdego kleksa wisienkę.

Porady

jak zrobić dobrą polewę krok po kroku znajdziesz tutaj http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/polewa-kakaowa-na-ciasto

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować