Wyśmienita uczta dla podniebienia. Bardzo kaloryczny ale każdy kęs wart tego grzechu. Zrobiłam ten tort na urodziny mamy, była zachwycona. Wszystkim bardzo smakował.
Tort czekoladowy z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Roztopić tłuszcz na biszkopt. Rozkruszyć czekoladę, stopić w rondelku, wystudzić. Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę, wsypując łyżkę cukru. Utrzeć żółtka z resztą cukru. Przesiać mąkę do masy jajecznej, dodać płynny tłuszcz, czekoladę i 1/3 piany, przemieszać, dodać resztę piany.
2.Przelać ciasto do wyłożonej pergaminem tortownicy, piec 35 minut w temp. 175 stopni.Ostudzić, wyjąć z formy, przekroić na trzy warstwy, skropić rumem. Osączyć wiśnie, wydrylować, sok zlać do naczynia. 10-12 wiśni odłożyć do dekoracji.
3.Wymieszać mąkę ziemniaczaną z 4 łyżkami soku. Zagotować resztę soku z 2 łyżkami cukru, cynamonem i cytryną, zagęścić. Wyjąć cynamon i cytrynę, dodać wiśnie. Przelać sos na ciasto w formie, przykryć drugą warstwą. Wstawić do lodówki.
4.Ubić śmietanę, dodając resztę cukru, cukier waniliowy i żelatynę. Posmarować śmietaną biszkopt, przykryć trzecim krążkiem. Wstawić do lodówki. Ubić śmietanę, wsypując cukier waniliowy, posmarować tort 3/4 śmietany, zetrzeć czekoladę na grubej tarce. Udekorować tort kleksami śmietany, czekoladą i wiśniami.
Komentarze