TORT CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI

  • wyświetlono: 659 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Bardzo smaczny tort własnego pomysłu, nie za słodki, a wiśnie dodają orzeźwiającego smaku.

DanusiaC
  • 90min

Składniki

Biszkopt :
- 15 dkg mąki pszennej tortowej
- 15 dkg mąki ziemniaczanej minus 3 łyżki
- 30 dkg cukru
- 6 jajek
- 9 łyżek wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kawy mielonej
- 3 łyżki kakao ciemnego
- 1 łyżka cukru waniliowego

Krem :
- 1/2 l mleka
- 1 budyń czekoladowy bez cukru
- 25 dkg masła
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 6 dkg masła,lub margaryny Palma
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej (10dkg)
- 1 łyżka kakao ciemnego

Dodatkowo :
- wiśnie z 1 l kompotu

Sposób przygotowania przepisu:

TORT CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI

  • 1. Oddzielić żółtka od białek. żółtka utrzeć z cukrem na puch. Dalej ucierając dodawać stopniowo po 1 łyżce wody do całkowitego rozpuszczenia cukru.
    Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.
    Ucierając dalej, na wolnych obrotach, dodawać stopniowo produkty suche wraz z kawą i cukrem waniliowym.
    Białka ubić na sztywną pianę i za pomocą łyżki delikatnie wymieszać z masą żółtkową.
    Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
    Wlać ciasto do tortownicy, wyrównać i upiec w temperaturze 180 stopni
    około 40 minut. Ostudzić. Przeciąć na 2 blaty.
  • 2. Odcedzić wiśnie z kompotu i podzielić na dwie części.
  • 3. Krem:
    Ugotować budyń z mleka i proszku budyniowego nie dodając cukru. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dalej ucierając dodawać po łyżce budyniu. Tabliczkę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej dodając 6 dkg masła lub margaryny, mieszając do uzyskania gładkiej masy. Ostudzić uważając, żeby czekolada nie zastygła. (miała konsystencję gęstej śmietany).
    Utrzeć masło z cukrem pudrem do białości. Ciągle ucierając stopniowo dodawać po łyżce budyń, następnie, po trochu czekolady i łyżkę kakao.
    Utrzeć na jednolitą masę i podzielić na dwie części.
  • 4. Przełożenie :
    Nawilżyć pierwszy blat zimną przegotowaną wodą. Rozsmarować na nim jedną część kremu. Połowę wiśni lekko wcisnąć w krem. Przykryć drugim blatem. Zwilżyć go wodą, rozsmarować drugą część kremu na wierzch i boki tortu. Udekorować według własnego pomysłu korzystając z pozostałych wiśni.
    Tort przełożyć delikatnie na paterę i pozostawić w chłodnym miejscu co najmniej godzinę.

Porady

Jeżeli tort przeznaczony jest dla osób dorosłych, można dodać do kremu spirytusu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodytort-czekoladowywiśnie-z-kompotusmaczny-tortczekolada-gorzka

Komentarze

Podobne przepisy

tort czekoladowy

Dodane przez: agarybak76

Tort czekoladowy z wiśniami

Torcik jest najsmaczniejszy na...

tort czekoladowy z wiśniami

Dodane przez: zauberi

Tort czekoladowy z wiśniami

Pyszny, wilgotny,dla amatorów czekolady

Tort wspaniale się prezentuje

Dodane przez: Duszka121

Tort czekoladowo-chałwowy z wiśniami

Tort piekłam na urodziny mojej...

Czekoladowy tort z wiśniami i kremem z serka mascarpone

Dodane przez: Świat Wypieków

Czekoladowy tort z wiśniami i kremem z serka...

Czekolada i wiśnie – połączenie...

Tort czekoladowo waniliowy z wiśniami

Dodane przez: ikus00

Tort waniliowo-czekoladowy z wiśniami

Tort ten przygotowałam na rocznicę...

Tort czekoladowy z wiśniami w alkoholu

Dodane przez: weronka6

Tort czekoladowy z wiśniami w alkoholu

Ten tort smakuje rewelacyjnie czekolada...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.