PrzyslijPrzepis.plhttps://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Tort czekoladowy z wiśniamihttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0002/96/2202ec205de00c81f0e2c721343ef56e5ab9e8b1.jpeg34565184https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/tort-czekoladowy-z-wisniami-14
200 g gorzkiej czekolady,
100 g mlecznej czekolady,
450 ml słodkiej śmietany 30%
1 baton Lion
Dodatkowo:
pół słoiczka dżemu z wiśni
dekoracje z białej czekolady
Sposób przygotowania przepisu:
Tort czekoladowy z wiśniami
1.
Biszkopt kakaowy:
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając partiami cukier. Dodać żółtka, wymieszać. Mąki wymieszać z kakao i przesiać do masy. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę, wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec ok. 30-40 minut do suchego patyczka. Gorące ciasto upuścić z wysokości ok. 60 cm na podłogę. Ostudzić. Wystudzony biszkopt przekroić na 2 blaty.
2.
Krem czekoladowy z pazurem:
Dzień przed przełożeniem: czekolady połamać na kawałki rozpuścić w ciepłej śmietance - nie gotować! Chłodzić przez ok. 1 dobę w lodówce - masa powinna stężeć. Zmiksować, krem podzielić na 2 części. Do jednej dodać pokrojony drobno batonik. Wymieszać. Na dolnym blacie biszkoptu rozsmarować dżem wiśniowy oraz krem z batonikiem. Przyłożyć drugi blat, posmarować resztą kremu wierzch i boki. Udekorować, schłodzić.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze