Tort czekoladowy z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt kakaowy:
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając partiami cukier. Dodać żółtka, wymieszać. Mąki wymieszać z kakao i przesiać do masy. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę, wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec ok. 30-40 minut do suchego patyczka. Gorące ciasto upuścić z wysokości ok. 60 cm na podłogę. Ostudzić. Wystudzony biszkopt przekroić na 2 blaty.
2.Krem czekoladowy z pazurem:
Dzień przed przełożeniem: czekolady połamać na kawałki rozpuścić w ciepłej śmietance - nie gotować! Chłodzić przez ok. 1 dobę w lodówce - masa powinna stężeć. Zmiksować, krem podzielić na 2 części. Do jednej dodać pokrojony drobno batonik. Wymieszać. Na dolnym blacie biszkoptu rozsmarować dżem wiśniowy oraz krem z batonikiem. Przyłożyć drugi blat, posmarować resztą kremu wierzch i boki. Udekorować, schłodzić.
Komentarze