Tort czekoladowy z wiśniami

0 (0 ocen)

Pyszny, wilgotny,dla amatorów czekolady

Składniki:

  • Tort o średnicy 21 cm:
    Biszkopt kakaowy: (modyfikacja przepisu Dorotus na biszkopt tzw. rzucany)*

    5 jajek,
    3/4 szklanki cukru,
    3/4 szklanki mąki pszennej minus 2 łyżki,
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao

    Krem czekoladowy z pazurem:

    200 g gorzkiej czekolady,
    100 g mlecznej czekolady,
    450 ml słodkiej śmietany 30%
    1 baton Lion

    Dodatkowo:

    pół słoiczka dżemu z wiśni
    dekoracje z białej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort czekoladowy z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt kakaowy:
    Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając partiami cukier. Dodać żółtka, wymieszać. Mąki wymieszać z kakao i przesiać do masy. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę, wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec ok. 30-40 minut do suchego patyczka. Gorące ciasto upuścić z wysokości ok. 60 cm na podłogę. Ostudzić. Wystudzony biszkopt przekroić na 2 blaty.
  • 2. Krem czekoladowy z pazurem:
    Dzień przed przełożeniem: czekolady połamać na kawałki rozpuścić w ciepłej śmietance - nie gotować! Chłodzić przez ok. 1 dobę w lodówce - masa powinna stężeć. Zmiksować, krem podzielić na 2 części. Do jednej dodać pokrojony drobno batonik. Wymieszać. Na dolnym blacie biszkoptu rozsmarować dżem wiśniowy oraz krem z batonikiem. Przyłożyć drugi blat, posmarować resztą kremu wierzch i boki. Udekorować, schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować