Tort czekoladowy z truskawkami

4.5 (164 ocen)

Z racji tego, że sezon truskawkowy trwa powstał czekoladowy tort z bitą śmietaną i truskawkami. Tort wyszedł rewelacyjny.

Składniki:



  • 3 jajka
    125 g masła lub margaryny
    150 g cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    150 g mąki pszennej
    1,5 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Bita śmietana
    300 ml zimnej kremówki
    1,5 łyżki cukru pudru
    Polewa
    125 g margaryny
    1/4 szkl cukru pudru
    1,5 łyżki wody
    1,5 łyżki kakao
    truskawki
    dżem truskawkowy z szampanem

Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort czekoladowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z żółtkami dodać cukier, cukier waniliowy i chwilę ucierać. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia przesiać przez sitko dodać do masy i ponownie utrzeć do połączenia się składników. Masę wylać do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec w 170 st 30 minut do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić i przekroić na dwa placki. Posmarować bitą śmietaną, ułożyć pokrojone truskawki, przykryć drugim plackiem. Na wierzchu posmarować dżemem truskawkowym z szampanem, wylać tężejącą polewę i udekorować truskawkami. Tort przed podaniem schłodzić z 3-4 godziny w lodówce. Zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder i chwilkę zmiksować. Miałam bardzo sztywną śmietanę więc nie dodałam żadnych usztywniaczy. Margarynę podgrzać ale nie gotować. Dodać cukier puder, kakao i wodę. Energicznie wymieszać, odłożyć to przestudzenia i lekkiego stężenia co jakiś czas mieszając.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować