Tort czekoladowy z sernikiem dyniowym

4.5 (162 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Tort ten to połączenie czekoladowego ciasta z pieczonym sernikiem z dodatkiem dyni hokkaido. Wszystko to przełożone kokosowy krem z dodatkiem białej czekolady, który łączy ze sobą wszystkie smaki. Bardzo smaczny, wilgotny i nie za ciężki.

Składniki:

  • CIASTO CZEKOLADOWE:

    1 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka sody
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/3 szklanki kakao
    2 jajka
    1/2 szklanki jogurtu naturalnego
    1/3 szklanki oleju rzepakowego
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki wody gazowanej

    SERNIK DYNIOWY:

    750 g twarogu zmielonego
    1/2 szklanki cukru
    1/3 łyżeczki cynamonu
    1 budyń waniliowy
    4 jajka
    300 g surowej dyni hokkaido
    2 łyżki oleju rzepakowego

    KREM KOKOSOWY:

    250 g twarogu zmielonego
    400 ml mleczka kokosowego
    3 łyżki wiórków kokosowych
    200 g czekolady białej
    1/3 szklanki cukru
    2 szklanki śmietanki kremowej 30%
    4 łyżeczki żelatyny
    1/4 szklanki zimnej wody

    DEKORACJA:

    100 g ciasta czekoladowego
    1 łyżka likieru czekoladowego
    50 g czekolady gorzkiej
    wiórki kokosowe
    czekolada gorzka temperowana
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort czekoladowy z sernikiem dyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1iuy65y 1. Składniki na ciasto czekoladowe powinny być w temperaturze pokojowej.
    Mąkę przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. W oddzielnym naczyniu rozmącić trzepaczką jajka, jogurt, olej i cukier. Wlać do suchych składników i mieszając wlać wodę gazowaną. Kiedy wszystkie składniki się połączą, przełożyć ciasto do formy o średnicy 25 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 40 min, do suchego patyczka. Ciasto po wystudzeniu przekroić na trzy blaty, przy czym trzeci będzie miał dużo mniejszą średnicę. W zależności od tego jak duża "górka" nam urośnie. Ważne, żeby blaty miały taką samą grubość. Z reszty ciasta przygotować dekorację. Rozdrobnione okruchy połączyć z likierem i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Część kulek obtoczyć w wiórkach kokosowych, a część w temperowanej czekoladzie.
  • image-0dj9o0j 2. Sernik dyniowy. Dynię hokkaido oczyścić i pokroić w małą kostkę usuwając wcześniej pestki. Dyni nie ma potrzeby obierania. Wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem rzepakowym i smażyć do miękkości. Zdjąć z patelni razem z olejem, na którym się smażyła i przełożyć do kielicha blendera. Po przestudzeniu zblendować razem z jajkami na jednolitą pastę.
  • image-0yaopy7 3. Przelać do zmielonego twarogu razem z cukrem, cynamonem i budyniem. Zmiksować do połączenia się składników. Masę serową podzielić na dwie części i przelać do dwóch form o średnicy 25 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C z termoobiegiem i piec przez około 45 min. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Serniki dobrze schłodzić.
  • image-1pj4jk8 4. Krem kokosowy. Żelatynę zalać zimną woda i odstawić, a kiedy napęcznieje rozpuścić. Czekoladę posiekać i umieścić w miseczce. Szklankę kremówki podgrzać i gorącą zalać czekoladę. Odstawić na minutę, po czym delikatnie mieszając rozpuścić. Wlać rozpuszczoną żelatynę i odstawić do wystudzenia, kontrolując gęstość.
    Zmielony twaróg zmiksować z cukrem i mleczkiem kokosowym. Połączyć z gęstym kremem czekoladowym i dodać wiórki kokosowe. Pozostałą dobrze schłodzoną kremówkę ubić i delikatnie wmieszać w krem kokosowy.
  • 5. Gęstym kremem kokosowym przekładać naprzemiennie krążki ciasta czekoladowego i serniki. Na wierzchu powinien znaleźć się najmniejszy krążek czekoladowy, który posmarowałam kremem, oprószyłam okruchami ciasta i nałożyłam na środek tortu. Brzegi obsypałam wiórkami kokosowymi i ułożyłam pralinki czekoladowe. Smacznego :)

Porady

Tort można składać w formie, w której piekły się poszczególne krążki lub korzystając ze specjalnej obejmy. Przed podaniem dobrze schłodzić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.45 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort czekoladowy

4.45 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort czekoladowy

Skotka Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym i śliwkową wkładką. 2 godz.

To może cię zainteresować