Tort czekoladowy z rumowymi trufelkami

4.5 (176 ocen)

  • 3 godz.

Pyszny tort z czekoladową masą i rumowymi trufelkami sprawdzi się na wielu przyjęciach.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 dużych jajek
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1 (niepełna) szklanka mąki pszennej (szklanka 250 ml)
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Poncz do biszkoptu:
    1 szklanka wody
    2 łyżeczki syropu czekoladowego
    2 łyżeczki soku z cytryny
    Ciemna masa:
    500 g sera mascarpone
    250 ml śmietany kremówki (30%)
    100 g mlecznej czekolady
    100 g gorzkiej czekolady
    1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
    Masa biała:
    300 g sera mascarpone
    100 ml śmietany kremówki
    50 g białej czekolady
    1 łyżka cukru pudru
    Trufelki:
    90 g biszkoptów
    85 g serka waniliowego
    50 g białej czekolady
    1 łyżeczka rumu (lub 1/2 łyżeczki aromatu rumowego)
    1 łyżka gorzkiego kakao
    2 łyżki wiórków kokosowych
    Dodatkowo:
    1 łyżka gorzkiego kakao (do serc)
    1 łyżeczka masła
    50 g czekolady mlecznej (do posypania boków tortu)
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Tort czekoladowy z rumowymi trufelkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Spód tortownicy wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać po 1 żółtku cały czas upijając. Mąki z proszkiem przesiać i dodać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy (28 cm) i wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na około 35 minut. Piec do suchego patyczka. Biszkopt wystudzić i przekroić na 3 krążki.
  • 2. Masa czekoladowa: Mascarpone ubić na puszystą masę z kremówką i cukrem pudrem. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Dodać do serowej masy i zmiksować.
    Zrobić poncz z wody, syropu czekoladowego i soku z cytryny. Każdy krążek biszkoptu nasączyć ponczem i przełożyć kremem czekoladowym.
  • 3. Masa biała: Ser mascarpone upić z kremówką i cukrem pudrem na masę. Dodać roztopioną, przestudzoną białą czekoladę i zmiksować. Kremem wysmarować wierzch i boki tortu. Boki obsypać startą mleczną czekoladą.
  • Tort z rumowymi trufelkami 4. Trufelki: Biszkopty rozkruszyć w mikserze, dodać serek, stopioną białą czekoladę i rum lub olejek rumowy. Wyrobić na ciasto. Włożyć na 10 minut do lodówki do stężenia. Formować małe kuleczki. Połowę obtoczyć w kakao, połowę w wiórkach kokosowych. Trufelki poukładać naprzemiennie po obwodzie tortu. Na wierzchu za pomocą szablonu zrobić serca z gorzkiego kakao. Tort przed podaniem schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować