Tort czekoladowy z porzeczkową nutą

0 (0 ocen)

Nie ma nic lepszego niż tort czekoladowy, przekładany kwaskową konfiturą z czarnej porzeczki, która idealnie równoważy smak czekolady. Prosty i szybki przepis. Polecam :)

Składniki:

  • 150g gorzkiej czekolady
    150g miękkiej margaryny
    150g mąki pszennej
    125g cukru
    15g kakao
    2 jajka
    4 żółtka
    4 białka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 małe opakowanie cukru waniliowego
    Szczypta soli
    Konfitura porzeczkowa
    1 galaretka porzeczkowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort czekoladowy z porzeczkową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownice o średnicy około 26cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 2. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Margarynę utrzeć mikserem na gładki krem, dodać do niej cukier i cukier waniliowy - ucierać do uzyskania jednolitej masy. Na koniec wlać stopioną, chłodną czekoladę i dokładnie wymieszać.
  • 3. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
  • 4. Do margaryny dodawać kolejno jajka, żółtka - każde chwilę ucierać. Mąkę połączyć z kakao oraz z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.
  • 5. Przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy, wierzch wyrównać. Tort piec w 180st około 45min.
  • 6. Po przestygnięciu przekroić ciasto w poprzek. Zdjąć górny krążek, a dolny wysmarować konfiturą. Przykryć drugim krążkiem.
  • 7. Galaretkę przygotować w 3/4 ilości wody z instrukcji na opakowaniu. Lekko tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta. Ciasto odstawić do zupełnego zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tort czekoladowy

To może cię zainteresować