Nie ma nic lepszego niż tort czekoladowy, przekładany kwaskową konfiturą z czarnej porzeczki, która idealnie równoważy smak czekolady. Prosty i szybki przepis. Polecam :)
Tort czekoladowy z porzeczkową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownice o średnicy około 26cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2.Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Margarynę utrzeć mikserem na gładki krem, dodać do niej cukier i cukier waniliowy - ucierać do uzyskania jednolitej masy. Na koniec wlać stopioną, chłodną czekoladę i dokładnie wymieszać.
3.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
4.Do margaryny dodawać kolejno jajka, żółtka - każde chwilę ucierać. Mąkę połączyć z kakao oraz z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.
5.Przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy, wierzch wyrównać. Tort piec w 180st około 45min.
6.Po przestygnięciu przekroić ciasto w poprzek. Zdjąć górny krążek, a dolny wysmarować konfiturą. Przykryć drugim krążkiem.
7.Galaretkę przygotować w 3/4 ilości wody z instrukcji na opakowaniu. Lekko tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta. Ciasto odstawić do zupełnego zastygnięcia.
Komentarze