Tort czekoladowy z nutką kukułki

0 (0 ocen)

  • 5 godz. 20 min

Zrobiłam ten tort mężowi na urodziny, ponieważ uwielbia czekoladę.

  • 5 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    10 jajek
    2 białka
    szczypta soli
    1 szkl. cukru
    2 łyżeczki octu
    10 łyeki oleju
    6 łyżek mąki tortowej
    4 łyżki kakao
    2 op. cukru waniliowego
    Krem czekoladowy:
    kostka margaryny
    2 żółtka
    300 g cukru pudru
    łyżka kakao
    250 ml mleka
    2 łyżki cukru
    1 op. budyniu czekoladowego
    aromat kukułkowy
    Polewa:
    1/3 kostki margaryny
    3 tabliczki gorzkiej czekolady
    kilka łyżek słodkiej śmietanki

    dodatkowo: alkohol do skropienia biszkoptów oraz dżem/konfitura (najlepiej z wiśni)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort czekoladowy z nutką kukułki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeśli mamy duży piekarnik, w którym zmieszczą się dwie tortownice o śr. 26cm to nie musimy dzielić masy, a jeśli nie (tak jak ja :) ) to robimy to na dwa razy, czyli z połowy skł. pieczemy jeden biszkopt. Jak się upiecze ten pierwszy to robimy drugi.
    Białka ze szczypta soli ubijamy. Gdy białka zaczynają sztywnieć, stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy po jednym żółtku, cały czas ubijając na wysokich obrotach. Później powoli wlewamy ocet i olej. Przerywamy ubijanie, wsypujemy mąkę oraz kakao i delikatnie łączymy z jajecznym puchem za pomocą szpatułki.
    Biszkopty pieczemy w 180 st. ok 25-30 min.
  • 2. W między czasie jak biszkopty się pieką, przygotowujemy krem.
    Gotujemy budyń na mleku i odstawiamy do wystygnięcia.
    Margarynę z cukrem pudrem ucieramy do momentu aż zrobi się puszysty krem, następnie dodajemy żółtka i dalej ucieramy.
    Do przestudzonego budyniu dodajemy po odrobinie kremu, cały czas ucierając. Dodajemy aromat kukułkowy. Gdy krem zrobi się jednolity, odstawiamy do lodówki, aż się schłodzi.
  • 3. Oba przestudzone biszkopty dzielimy na połowę. Pierwszą cześć biszkoptu skrapiamy alkoholem, smarujemy dżemem i nakładamy warstwę kremu. Nakładamy kolejną warstwę tortu i robimy to samo. Tylko ostatniego biszkoptu nie smarujemy dżemem, skrapiamy go tylko i cały tort smarujemy kremem. Boki wyżłabiamy 'grzebieniem' do zdobienia.
    Całość odstawiamy do schłodzenia.
  • 4. Gdy tort się chłodzi, przygotowujemy polewę.
    Margarynę i śmietankę rozpuszczamy w rondelku, następnie dorzucamy połamaną czekoladę. Uważamy, żeby polewa się nie przypaliła. W momencie rozpuszczenia się wszystkich składników, można wyłączyć palnik i tylko mieszać, aż się ujednolici polewa. Odczujemy chwilkę aż troszkę polewa przestygnie i wylewamy później na górę naszego tortu, delikatnie spychając po bokach, żeby gdzieniegdzie spływała po torcie, pamiętając, żeby odłożyć trochę polewy do dekoracji.
  • image-0v9klyo 5. Gdy czekolada zastygnie, wykonujemy na niej jakiś ciekawy wzorek, żeby wyszedł fajny efekt końcowy.

Porady

Tort, jak każdy inny lepiej będzie smakował, jeśli zrobimy go dzień wcześniej, wtedy bardzo dobrze połączą się wszystkie smaki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.45 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort czekoladowy

4.45 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort czekoladowy

Skotka Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym i śliwkową wkładką. 2 godz.

To może cię zainteresować