tort czekoladowy z nutą adwokata i rumu

  • wyświetlono: 689 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

pyszne ciasto tortowe rozpływa się w ustach !!!ciekawa odmiana dla tradycyjnego ciasta biszkoptowego.

kasienka1987
  • 60min

Składniki

ciasto
10 jaj
1 i 1/2 szkl cukru
1 i 1/2 szkl mąki pszennej
1/4 szkl ciepłej wody
2/3 szkl oleju
2 płaskie łyżeczki proszku do piecz
2 łyżki kakao

masa z adwokatem:
kostka masła 25 dkg
gotowa masa adwokatowa w puszce

krem czekoladowo -rumowy
kostka masła 25 dkg
budyń czekoladowy
łyżka mąki pszennej
czubata szkl cukru
2 cukry waniliowe
3 szkl mleka
kieliszek rumu najlepiej 80 %


ponadto:
papier do pieczenia
płatki czekolady do dekoracji

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

tort czekoladowy z nutą adwokata i rumu

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem do białości dodać wodę i olej. Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem i dodać do żółtek. Z białek ubić pianę, dodac do ciasta i delikatnie wymieszać.Ciasto
    podzielić na pół do jednej częsci dodać kakao . Piec osobno w wyłożonej papierem małej tortownicy 24 cm . przez ok 40 min w 170 * C. Po wystudzeniu obydwa placki przekroić na pół.

    Masa z adwoKatem:
    Do utartego do białości masła dodawać po łyżce masy adwokatowej.

    Krem czekoladowo-rumowy:
    2 i 1/2 szkl mleka zagotować z cukrami , w osobnej misce rozmieszać budyń , mąkę i 1/2 szkl mleka. Rozmieszaną mąke i budyń wlać do mleka i zagotować aż delikatnie zgęstnieje.
    Masło utrzeć do białości dodawać po łyżce wystudzonego budyniu , na koniec wlać rum .

    Ciasto:
    na jasny blat wyłożyć połowę masy z adwokatem, przykryć ciemnym , posmarować masą kakaową przykryć jasnym blatem , posmarować reszta masy adwokatowej, przykryć ciemnym ciastem , udekorować reszta masy czekoladowej i obsypać płatkami czekolady. schłodzić w lodówce.
  • 2.
    Masa z adwoKatem:
    Do utartego do białości masła dodawać po łyżce masy adwokatowej
  • 3.
    Krem czekoladowo-rumowy:
    2 i 1/2 szkl mleka zagotować z cukrami , w osobnej misce rozmieszać budyń , mąkę i 1/2 szkl mleka. Rozmieszaną mąke i budyń wlać do mleka i zagotować aż delikatnie zgęstnieje.
    Masło utrzeć do białości dodawać po łyżce wystudzonego budyniu , na koniec wlać rum
  • 4. Ciasto:
    na jasny blat wyłożyć połowę masy z adwokatem, przykryć ciemnym , posmarować masą kakaową przykryć jasnym blatem , posmarować reszta masy adwokatowej, przykryć ciemnym ciastem , udekorować reszta masy czekoladowej i obsypać płatkami czekolady. schłodzić w lodówce.

Porady

do masy można użyć mleka skondensowanego w puszce które gotujemy w wodzie przez ok 3 godz na małym ogniu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemoj_niedzielny_obiadszkola_babcimama_mnie_nauczylatortyciastaz masąz alkoholem
 

Komentarze

Podobne przepisy

TORT URODZINOWY Z DRIPEM I CZEKOLADOWYM KWIATKIEM

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWY Z DRIPEM I CZEKOLADOWYM KWIATKIEM

Tort z kremem mlecznym-stracciatello....

Ucierane ciasto z rumem i orzechami (korzenne).

Dodane przez: Di bloguje

Ucierane ciasto z rumem i orzechami (korzenne)

Ciasto jest niezwykle aromatyczne...

Tort piernikowo-marchewkowy z nutą pomarańczy

Dodane przez: Bo-Bożena

Tort piernikowo-marchewkowy z nutą pomarańczy

Pyszne, aromatyczne, wilgotne ciasto...

tort

Dodane przez: katrinaM24

Tort bez pieczenia-herbatnikowy z masą czekoladową...

Piękny i oryginalny tort bez pieczenia....

Sernik z czekoladową nutą

Dodane przez: zzewa

Sernik z czekoladową nutą

Nietypowy ale bardzo smaczny sernik.

Tort.

Dodane przez: Di bloguje

Tort z musem i ganache czekoladowym

Tort jest przepyszny i jednocześnie...