Tort czekoladowy z masą z kiwi i mango

4.5 (170 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Mocno kakaowe, wilgotne ciasto na kefirze, dwa rodzaje owocowego, lekko orzeźwiającego kremu i pyszna propozycja na świąteczny stół gotowa. Zachwyci podniebienia zarówno dorosłych, jak i najmłodszych biesiadników.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    • 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    • 200 g mąki pszennej
    • 360 g brązowego cukru
    • 50 g kakao
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody
    • szczypta soli
    • 4 jajka
    • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
    • 300 ml oleju rzepakowego
    • 500 ml kefiru
    Masa kiwi:
    • 4 kiwi
    • 5 łyżek cukru
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    • odrobina mleka (tylko tyle, żeby rozpuściła się nam mąka)
    • 1 żółtko
    • 300 g miękkiego masła
    Masa mango:
    • 2 dojrzałe mango
    • 6-7 łyżek cukru
    • 3 łyżki mąki kukurydzianej
    • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • odrobina mleka
    • 1 żółtko
    • 100 ml śmietanki kremówki
    • 300 g miękkiego masła

Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort czekoladowy z masą z kiwi i mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto czekoladowe na kefirze-
    W jednej misce łączymy składniki suche- mąki, kakao, proszek, sodę, sól. W drugiej misce łączymy składniki mokre- kefir, olej, wanilię. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy do nich cukier i ucieramy. Stopniowo, naprzemiennie dodajemy składniki suche i składniki mokre. Ciasto przelewamy albo do dwóch małych tortownic, albo do ozdobnych foremek na muffinki- ja wybrałam bożonarodzeniowe choinki i bałwanki. Pieczemy w temp. 180 stopnii, termoobieg- małe muffiny 20 minut, duże ciasto ok. 50-60 minut- do momentu suchego patyka.
  • 2. Masa kiwi -
    Kiwi obieramy, blendujemy. Dodajemy cukier, rozrobioną w mleku mąkę oraz żółtko. Całość zagotowujemy, cały czas mieszając. Chwilę gotujemy, żeby owocowy budyń nam zgęstniał i stracił posmak surowej mąki. Przestudzony budyń łączymy z masłem.
  • 3. Masa mango:
    Mango blendujemy. Dodajemy cukier, rozprowadzone w mleku mąki oraz żółtko. Śmietankę zagotowujemy. Do gotującej się śmietany dodajemy mango. Cały czas mieszamy i czekamy, aż masa zacznie gęstnieć. Wystudzony budyń miksujemy z masłem.

    Wystudzone ciasto, czy też muffinki zdobimy kremem. Jeśli upieczemy 2 placki ciasta, to przekładamy je połową masy kiwi i połową masy mango. Pozostałą częścią zdobimy wierzch i boki. Muffinki przecinamy na pół, przekładamy kremem, zdobimy. Smacznego!

Porady

Ciasto podajemy dobrze schłodzone. Foremek silikonowych nie musimy niczym smarować, muffinki same wychodzą z foremek. Tortownice należy wysmarować masłem i wysypać mąką. Ja z powyższych proporcji ciasta upiekłam jeden placek o średnicy 24 cm, który następnie rozcięłam na pól oraz 6 muffinek. Jedną muffinkową choinkę umieściłam pośrodku na dużym cieście i ozdobiłam cukrowymi pisakami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Kiwi Mango

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować