Tort czekoladowy z masą mascarpone, chałwą i orzechami

4.5 (191 ocen)

  • 3 godz.

Pyszny tort, z lekką masą z serków mascarpone, z chrupiącymi orzechami i trzeszczącą pod zębami chałwą, wszystko polane prawdziwą czekoladą, która również daje tyle przyjemności podczas jej chrupania.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:

    - 10 jajek

    - 10 łyżek mąki tortowej

    - 1 łyżka oleju

    - 0,5 łyżeczki proszku

    - 1 szkl. cukru

    - 2 łyżki kakao

    Masa mascarpone: x2

    - 3 żółtka

    - 3 łyżki cukru

    - 1 cukier waniliowy

    - 1 serek mascarpone

    + 1 batonik chałwowy sezamowy

    Masa maślana:

    - 3/4 kostki masła

    - 2 jaja

    - 4 łyżki cukru

    - 4 łyżki kakao

    + 15 dkg orzechów włoskich i 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady

    Dodatkowo na wierzch:

    - 1 batonik chałwowy

    - tabliczka mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort czekoladowy z masą mascarpone, chałwą i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Ubijamy białka potem dodajemy po łyżce cukru a na koniec dodajemy żółtka rozmieszane z olejem. Dobrze ubijamy, następnie dodajemy przesianą mąkę z kakaem i proszkiem do pieczenia. Masę wylewamy na tortownicę o średnicy 27 cm i pieczemy w temp. 200 st. C przez 1 godz. Przekroić 2 razy, co da nam 3 warstwy tortu. Biszkopty nasączamy posłodzoną wodą z dodatkiem aromatu arakowego lub rumowego.
  • 2. Masa mascarpone: x2
    Żółtka miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do dobrze zmiksowanych żółtek dodajemy serek mascarpone i nadal ucieramy. Następnie wykładamy masę na biszkopt a na nią wysypujemy pokrojony batonik chałwowy i przykładamy drugim biszkoptem.
  • 3. Masło ucieramy z ubitymi jajkami i cukrem, na koniec dodajemy kakao. Wszystko dokładnie miksujemy. Masę wykładamy na placek i boki tortu. Na masę wysypujemy pokrojone orzechy włoskie i gorzką czekoladę. Przykrywamy trzecim plackiem na który wykładamy raz jeszcze zrobioną masę mascarpone. Na wierzchu posypujemy pokrojoną chałwą. Wkładamy do lodówki do zastygnięcia na ok. 2 godz. następnie oblewamy wierzch rozpuszczoną czekoladą mleczną i włożyć do lodówki do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować