Pyszny tort, z lekką masą z serków mascarpone, z chrupiącymi orzechami i trzeszczącą pod zębami chałwą, wszystko polane prawdziwą czekoladą, która również daje tyle przyjemności podczas jej chrupania.
3 godz.
Składniki:
Biszkopt:
- 10 jajek
- 10 łyżek mąki tortowej
- 1 łyżka oleju
- 0,5 łyżeczki proszku
- 1 szkl. cukru
- 2 łyżki kakao
Masa mascarpone: x2
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 serek mascarpone
+ 1 batonik chałwowy sezamowy
Masa maślana:
- 3/4 kostki masła
- 2 jaja
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki kakao
+ 15 dkg orzechów włoskich i 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
Tort czekoladowy z masą mascarpone, chałwą i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Ubijamy białka potem dodajemy po łyżce cukru a na koniec dodajemy żółtka rozmieszane z olejem. Dobrze ubijamy, następnie dodajemy przesianą mąkę z kakaem i proszkiem do pieczenia. Masę wylewamy na tortownicę o średnicy 27 cm i pieczemy w temp. 200 st. C przez 1 godz. Przekroić 2 razy, co da nam 3 warstwy tortu. Biszkopty nasączamy posłodzoną wodą z dodatkiem aromatu arakowego lub rumowego.
2.Masa mascarpone: x2
Żółtka miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do dobrze zmiksowanych żółtek dodajemy serek mascarpone i nadal ucieramy. Następnie wykładamy masę na biszkopt a na nią wysypujemy pokrojony batonik chałwowy i przykładamy drugim biszkoptem.
3.Masło ucieramy z ubitymi jajkami i cukrem, na koniec dodajemy kakao. Wszystko dokładnie miksujemy. Masę wykładamy na placek i boki tortu. Na masę wysypujemy pokrojone orzechy włoskie i gorzką czekoladę. Przykrywamy trzecim plackiem na który wykładamy raz jeszcze zrobioną masę mascarpone. Na wierzchu posypujemy pokrojoną chałwą. Wkładamy do lodówki do zastygnięcia na ok. 2 godz. następnie oblewamy wierzch rozpuszczoną czekoladą mleczną i włożyć do lodówki do stężenia.
Komentarze