tort czekoladowy z lukrecją i dżemem z czarnej porzeczki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

bardzo smaczny czekoladowy tort o charakterystycznym smaku

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto:
    22k g mąki pszennej
    275 g cukru
    75 g kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1łyżeczka sody oczyszczonej
    4 łyżeczki lukrecji w proszku
    175 ml mleka
    175 ml oleju.
    2 duże jaja
    250 ml wrzątku
    200 g dżemu z czarnej porzeczki
    polewa:
    2 łyżki wrzątku
    2 łyżeczki lukrecji w proszku
    75 g cukru
    100 g gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Tort czekoladowy

Tort czekoladowy z lukrecją i dżemem z czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tort czekoladowy z lukrecją 1. ciasto:
    w misce ucieramy jajka z cukrem, dolewamy olej i mleko , miksujemy.dodajemy suche składniki,i wrzątek miksujemy na jednolite ciasto które będzie dość luźne. Przelewamy ciasto do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu ciasto przekrawamy i smarujemy dżemem. Po wierzchu polewamy polewą.
    Polewa:wrzątek wlewamy do garnuszka, wsypujemy lukrecję i cukier, kiedy proszek i cukier się rozpuści, wyłączamy gaz i wkruszamy czekoladę. Mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Wierzch ciasta dowolnie dekorujemy, wstawiamy do lodówki.

Porady

lukrecję w proszku można kupić w sklepach internetowych z indyjskimi przyprawami. Ja użyłam twardych żelek lukrecjowych zmielonych na proszek w młynku do kawy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować