Składniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)
biszkopt:
10 jajek
400 g cukru
180 g mąki pszennej
90 g mąki ziemniaczanej
50 g kakao
krem ajerkoniakowy:
250 g serka mascarpone
75 g cukru
200 ml ajerkoniaku
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki zimnej wody
75 ml gorącej wody
500 ml śmietany kremówki (38%)
nasączenie:
sok z 1/2 cytryny
4 łyżki zimnej wody
krem maślany:
200 g miękkiego masła
135 g cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki kakao
3 łyżki mleka
Tort czekoladowy z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:Białka ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać cukier, nie przerywając miksowania. Po jednym dodawać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami wsypywać przesianą mąkę z kakao, miksując na najniższych obrotach.Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Masę wylać do formy.
Piec w 170 st. C. 70-80 minut, do tzw. suchego patyczka.Upieczony biszkopt zrzucić na ziemię (w formie) z wysokości 60 cm, po czym wystudzić w uchylonym piekarniku.
Krem:Mascarpone utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wlać ajerkoniak, zmiksować. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie zalać ciepłą, mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić. Wlać żelatynę wąskim strumieniem do masy ajerkoniakowej, cały czas miksując. Schłodzić w lodówce przez 10-15 minut, aż nieco stężeje.Kremówkę ubić na sztywno. Dodać do masy, wymieszać na gładko.
Biszkopt przeciąć na trzy części, ściąć ewentualną górkę.
Pierwszy blat położyć na talerzu, skropić sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. WYłożyć 1/2 kremu, przykryć drugim blatem, docisnąć. Ciasto nasączyć, wyłożyć resztę kremu, przycisnąć trzecim blatem.
Wstawić do lodówki na 2-3 godziny, aż krem stężeje i wszytsko ładnie się scali.
Masło utrzeć na puszystą, jasną masę. Wsypać przesiany cukier puder z cukrem waniliowym, ucierać, aż całkowicie się rozpuszczą. Kakao dokłądnie wymieszać z mlekiem, żeby nie było grudek. Wlać do masy maślanej, zmiksować, żeby skłądniki dobrze się połaczyły.Kremem maślanym posmarować wierzch i brzegi tortu, wygładzić powierzchnię. Schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny, aż krem zastygnie, a masło stwardnieje.Udekorować według uznania
Komentarze