Tort czekoladowy z kremem

0 (0 ocen)

Urodzinkowy

Składniki:

  • Składniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)
    biszkopt:
    10 jajek
    400 g cukru
    180 g mąki pszennej
    90 g mąki ziemniaczanej
    50 g kakao

    krem ajerkoniakowy:
    250 g serka mascarpone
    75 g cukru
    200 ml ajerkoniaku
    3 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki zimnej wody
    75 ml gorącej wody
    500 ml śmietany kremówki (38%)

    nasączenie:
    sok z 1/2 cytryny
    4 łyżki zimnej wody

    krem maślany:
    200 g miękkiego masła
    135 g cukru pudru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    2 łyżki kakao
    3 łyżki mleka

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort czekoladowy z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:Białka ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać cukier, nie przerywając miksowania. Po jednym dodawać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami wsypywać przesianą mąkę z kakao, miksując na najniższych obrotach.Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Masę wylać do formy.
    Piec w 170 st. C. 70-80 minut, do tzw. suchego patyczka.Upieczony biszkopt zrzucić na ziemię (w formie) z wysokości 60 cm, po czym wystudzić w uchylonym piekarniku.
    Krem:Mascarpone utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wlać ajerkoniak, zmiksować. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie zalać ciepłą, mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić. Wlać żelatynę wąskim strumieniem do masy ajerkoniakowej, cały czas miksując. Schłodzić w lodówce przez 10-15 minut, aż nieco stężeje.Kremówkę ubić na sztywno. Dodać do masy, wymieszać na gładko.
    Biszkopt przeciąć na trzy części, ściąć ewentualną górkę.
    Pierwszy blat położyć na talerzu, skropić sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. WYłożyć 1/2 kremu, przykryć drugim blatem, docisnąć. Ciasto nasączyć, wyłożyć resztę kremu, przycisnąć trzecim blatem.
    Wstawić do lodówki na 2-3 godziny, aż krem stężeje i wszytsko ładnie się scali.
    Masło utrzeć na puszystą, jasną masę. Wsypać przesiany cukier puder z cukrem waniliowym, ucierać, aż całkowicie się rozpuszczą. Kakao dokłądnie wymieszać z mlekiem, żeby nie było grudek. Wlać do masy maślanej, zmiksować, żeby skłądniki dobrze się połaczyły.Kremem maślanym posmarować wierzch i brzegi tortu, wygładzić powierzchnię. Schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny, aż krem zastygnie, a masło stwardnieje.Udekorować według uznania
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować