Tort czekoladowy z kabaczka z kremem z czarnej porzeczki

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pyszne czekoladowe ciasto, które za sprawą kabaczka jest miękkie i wilgotne, a do tego kwaskowy krem z czarnej porzeczki.

Składniki:

  • Na tortownicę o średnicy 24 cm

    Ciasto:
    200 g czekolady deserowej
    400 g kabaczka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 duże jaja
    200 g mąki
    100 ml oleju
    1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
    2/3 szkl cukru

    Krem porzeczkowy:
    słoik czarnej porzeczki (ok. 300 ml)
    2 słodzone budynie wiśniowe
    300 g masła 82%
    2 łyżki cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Ponad to:
    100 g gotowej polewy czekoladowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort czekoladowy z kabaczka z kremem z czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kabaczek obieramy usuwamy nasiona i trzemy na tarce o grubych oczkach, ma go być już po obraniu i odrzuceniu ziaren 400 g. Czekoladę rozpuszczamy nad parą. Jajka miksujemy z cukrem, następnie dodajemy olej i suche składniki, na samym końcu dodajemy wystudzoną, rozpuszczona czekoladę. Do tak przygotowanego ciasta dodajemy starty kabaczek i dokładnie mieszamy. W tortownicy wykładamy papierem tylko dno, wlewamy ciasto i pieczemy 60-70 min. w 180 st. Pod koniec pieczenia można przykryć ciasto papierem, aby się nie spiekło jednak nie należy skracać czasu pieczenia, ponieważ będzie niedopieczone. Ciasto musi przejść "test suchego patyczka".
  • 2. Krem. Porzeczki zasypujemy cukrem i podgrzewamy przez chwilę na gazie tak aby powstał syrop, nie rozgotowujemy jednak owoców, bo będą nam one potrzebne do dekoracji. Porzeczki odcedzamy. Syrop przelewamy do miarki i uzupełniamy wodą tak aby otrzymać pół litra płynu.
    W jednej drugiej szklanki płynu rozpuszczamy budynie wraz z mąką ziemniaczaną, resztę płynu zagotowujemy. Gotujemy budynie i odstawiamy je do ostygnięcia. Warto gorący budyń przykryć folią spożywczą, aby nie powstał kożuch.
    Masło w temperaturze pokojowej spieniamy mikserem na puch i dodajemy po łyżce całkowicie zimnego budyniu, aż powstanie jednolita gładka masa.
  • 3. Zimne Ciasto przekrawamy na pół, przekładamy kremem porzeczkowym, odkładając 3-4 łyżki do dekoracji. Tort polewamy polewą czekoladową i dekorujemy pozostałym kremem i czarnymi porzeczkami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Czarna porzeczka Kabaczek Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować