Tort czekoladowy z ganache i bitą śmietaną

4.5 (196 ocen)

  • Średni

Mój pierwszy w życiu tort. Odważyłam się na zrobienie go w prezencie dla mojej Mamy na urodziny. Od tamtej pory stwierdziłam, że nie kupię więcej tortu, bo ten wyszedł świetnie! Więc piekę ;)

  • Średni

Składniki:

  • - jajka: 8 sztuk
    - cukier puder: 1 szklanka
    - mąka tortowa (minus 4 łyżki jeśli dodajemy kakao): 1.5 szklanki
    - kakao: 4 łyżki

    - gorzka czekolada: 200 gramów
    - śmietana kremówka 30%: 1 szklanka

    - śmietana kremówka 30%: 600 mililitrów
    - cukier puder: 6 łyżek
    - cukier wanilinowy: 1 opakowanie

    - gorzka czekolada: 200 gramów
    - śmietana kremówka 30%: 200 mililitrów

    - gorzka czekolada: 100 gramów

    - brzoskiwnie w zalewie: 1 opakowanie
    - kwaśny dżem: 5 łyżek
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Torty Tort czekoladowy Desery

Tort czekoladowy z ganache i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:

    8 jajek
    1 szklanka cukru pudru
    1,5 szklanki mąki (minus 4 łyżki jeśli dajemy kakao)
    4 łyżki kakao

    Z białek ubić sztywną pianę, dodać połowę cukru i ubijać dalej, aż zrobi się błyszcząca i twarda.
    Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem do białości. Starać się nie zjeść całego kogla-mogla. Na wszelki wypadek jajka oczywiście przed rozbiciem dokładnie umyć i sparzyć. Utarte żółtka dodać do białek i wymieszać delikatnie rózgą. Mąkę przesiać. Do masy jajecznej dodawać powoli partiami przesianą mąkę, mieszać rózgą do czasu uzyskania gładkiej masy bez grudek. Jeśli chcemy uzyskać biszkopt czekoladowy (ja taki zrobiłam) to kilka łyżek mąki zastępujemy przesianym kakao. Dno tortownicy (ja użyłam takie o średnicy 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej masę. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 160C i co jakiś czas zwiększać temperaturę do 180C. Piec ok. 45 minut lub do suchego patyczka.
  • 2. GANACHE:

    200g gorzkiej czekolady
    1 szklanka śmietany kremówki 30%

    Pokruszyć czekoladę do miski. Kremówkę zagotować. Gorącą kremówką zalać czekoladę. Zostawić na kilka minut, po czym dokładnie rozmieszać, aż cała czekolada się rozpuści. Schłodzić w lodówce, mieszać co jakiś czas, aby nie powstała skorupa na wierzchu. Wyjąć i przy pomocy rózgi ubijać, aż stanie się puszysta. Ja użyłam blendera z rózgą. Migiem zrobił się pyszny, puszysty krem...
  • 3. BITA ŚMIETANA:

    600ml śmietany kremówki 30%
    6 łyżek cukru pudru
    1 cukier waniliowy

    Miksować śmietanę z cukrami uważając, by nie przesadzić i nie zrobić z tego masła.
  • 4. POLEWA CZEKOLADOWA:

    200g gorzkiej czekolady
    200ml śmietany kremówki 30%

    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, gdy jest już płynna dodać do niej śmietankę. Mieszać nad parującą wodą do czasu uzyskania gładkiej błyszczącej masy.
  • 5. CZEKOLADOWA OZDÓBKA:

    100g gorzkiej czekolady

    Na koszulkę foliową (taką do segregatora) wycisnęłam z takiego rożka (zwinęłam go z papieru do pieczenia jak rożek duński do lodów, z maleńką dziurką na końcu) maziaje najpierw w jedną później w druga, poczekałam, aż niemal zastygnie, ale było jeszcze elastyczne, zwinęłam w rulon, do lodówki i koniec, później odchodzi ładnie, złamałam pi razy oko w połowie, położyłam sobie jakoś i o!
  • 6. SKŁADANIE TORTU:

    Biszkopt podzieliłam na 3 placki. Jako, że wyrósł mi nieco z górką to odcięłam czubek, żeby był równiutki. Spodni placek nasączyłam filiżanką syropu z brzoskwiń z puszki rozcieńczonego z wodą. Na to zrobiłam kilka kleksów z kwaśnego dżemu z czerwonej porzeczki. Chodzi o złamanie słodkości, więc można użyć innego kwaśnego dżemu. Na to rozsmarowałam warstwę ganache. Przykryłam to następnym plackiem i dosyć dokładnie przycisnęłam. Nasączyłam biszkopt rozcieńczonym syropem i pokryłam go grubą warstwą bitej śmietany. W śmietanie poukładałam cieniutkie plasterki pokrojone z 3 połówek brzoskwiń z puszki. Na to ostatnia już warstwa biszkoptu. Tą pozostawiłam nienasączoną. Zostawiłam do stężenia na noc w lodówce.
    Polałam ją warstwą polewy czekoladowej. Na końcu położyłam moją ozdóbkę i tort mógł powędrować do jubilatki. Odstawiłam do stężenia do lodówki. I tak wyglądał mój pierwszy w życiu tort. ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Walentynki Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować