Tort czekoladowy z bitą śmietaną i malinami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Ciasto upiekłam na urodziny taty. Nikt nie mógł się od niego oderwać!

  • 20 min

Składniki:

  • 200 g masła
    200 g gorzkiej czekolady
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    1/2 szklanki wody
    szczypta soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 1/2 szklanki cukru trzcinowego
    3 jajka
    3 łyżki kakao
    75 ml maślanki
    2 łyżki rumu lub wódki
    100 g malin (do ciasta)
    250 g malin do dekoracji
    kremówka 30 %
    ew. 2 łyżki cukru pudru do dosłodzenia śmietany

Tort czekoladowy z bitą śmietaną i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę rozpuścić z wodą, masłem i kawą, lekko przestudzić.
  • 2. Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i kakao. Wymieszać z cukrem i solą.
  • 3. Jajka rozbełtać z maślanką.
  • 4. Dodać mieszaninę do sypkich składników, dodać czekoladę z masłem, rum i maliny.
  • image-0v60g80 5. Tortownicę o średnicy 25 cm natłuścić i wysypać kaszą manną lub bułką tartą. Wlać ciasto i piec 1 h 30 min w temperaturze 140 stopni.
  • image-05papu8 6. Ciasto wystudzić. Udekorować ubitą śmietaną i malinami.

Porady

Malin nie trzeba dodawać do ciasta, można nimi tylko ozdobić wierzch. Polecam udekorować listkami mięty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy