Tort kawowo-chalwowy ( Drip-cake)

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort bardzo pyszny i latwy w wykonaniu . Idealny na urodziny lub inne przyjecia rodzinne .

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 Biszkopty ciemne , 1 jasny z 4 jajek
    Masa chalwowa :
    1 margaryna Palma
    3 chalwy
    1/2 szklanki cukru pudru
    Masa kawowa :
    4 jajka
    1/2 szklanki cukru pudru
    Kawa rozpuszczalan do smaku
    Polewa na tort :
    120g smietanki 36%
    100g Gorzka czekolada
    Dodatki do dekoracji :
    Kinder bueno 2×
    Kinder jajko 2×
    Ciasteczka oreo
    Wafelki Twix
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort kawowo-chalwowy ( drip-cake) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty upiec. Napaczowac kawa rozpuszczalna .
  • 2. Wykonanie kremu chalwowego:
    Margaryne utrzec z cukrem pudrem na puch dodac chalwe nadal upierając do jednolitej masy.
  • 3. Wykonanie masy kawowej :
    Jajka ubic na parze z cukrem pudrem do bialosci. Dodac kawe rozpuszczalna ubijac przez chwile . Pozniej odstawic i ubijac na zimno az zgestnieje.
  • 4. Wykonanie masy do wykonczenia tortu:
    Maslo ucieramy z cukrem pudrem na puch .Tym wykanczamy caly tort .
  • 5. Przygotowujemy polewe na tort aby powstaly sopelki (czyli Drip -cake )
    Czekolade gorzka łamiemy. Śmietane podgrzewamy prawie do momentu zewrzenia . Wrzucamy czekolade polamana mieszamy az sie polaczy ze śmietaną. Odstawiamy aby lekko sie ostudzila. Schladzamy dobrze tort.
  • 6. Polewe wylewamy na srodek tortu i rozprowadzamy lyzeczka po bokacha aby splynela i powstaly tzw. Sopelki . Na koniec dekoracja czekoladkami i innymi dodatkami. Wedlug uznani
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować