Bardzo ciemne, prawie czarne ciasto z dużym dodatkiem kakao, przełożone lekko kawowym kremem w kolorze ecru.
2 godz.
Składniki:
tortownica 23 cm
Ciasto:
185 g mąki
45 g kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
100 g miękkiego masła
250 g cukru
3 duże jajka
1 szkl. mleka w temp. pokojowej
Masa:
250 g serka mascarpone
250 g śmietany kremówki 36%
0,5 szkl. cukru pudru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
80 ml wrzątku
2 łyżeczki żelatyny w proszku
Tort czekoladowy cafe latte - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto
Mąkę, kakao, sodę i sól wymieszać w misce. Piekarnik nastawić na 175°C. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem i wysypujemy mąką.
W drugiej misce ubić masło z cukrem na puch. Dodawać po jednym jajku. Po każdym jajku dokładnie zmiksować.
Zmniejszyć obroty na minimum i przesiać 1/3 mieszanki mącznej. Zmiksować do połączenia się składników, po czym wlać połowę mleka, znów lekko zmiksować, dodać 1/3 mieszanki mącznej, znów mleko i na końcu mieszanka mączna. Miksujemy tylko do połączenia się składników.
Masę wlać do tortownicy i wstawić do piekarnika na 50 - 60 min. Sprawdzać patyczkiem, czy już jest gotowe.
Wystudzone ciasto przekroić na dwie części.
Po posmarowaniu kremem włożyć na kilka godzin do lodówki.
Masa
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Wymieszać trzepaczką z serkiem mascarpone.
Kawę zalać wrzątkiem we filiżance. Odlać 4 łyżki zaparzonej kawy i rozpuścić w niej żelatynę. Do śmietany z serkiem wlać zaparzoną, przestudzoną kawę i żelatynę rozpuszczoną w kawie. Wszystko wymieszać trzepaczką lub ewentualnie zmiksować na małych obrotach. Masę włożyć do lodówki, a jak zacznie gęstnieć przełożyć ciasto i posmarować górę i boki.
Komentarze