Tort czekoladowy z musem brzoskwiniowym

0 (0 ocen)

Brzoskwinie i biała czekolada- niebo w gębie.

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 28 cm
    Biszkopt:
    8 jajek
    1,5 szklanki cukru
    2 niepełne szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, po czym dodajemy powoli cukier i żółtka. Masę przelewamy do dużej miski i przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Ręcznie, dokładnie mieszamy drewniana łyżką do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Przelewamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 175 st. przez około 45-50 minut lub do suchego patyczka ( wszystko zależy od piekarnika). Biszkopt studzimy i przekrajamy na 3 częśći.

    Krem czekoladowy z białej czekolady:
    450 g białej czekolady startej na grubych oczkach
    600 ml śmietany kremówki 30%
    Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku do wrzenia odstawić z palnika. Dodać białą czekoladę i mieszać do jej roztopienia się. Wystudzić, wstawić do lodówki do schłodzenia na 12 godzin. Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki i ubić do otrzymania gęstego kremu. Zbyt długie ubijanie może spowodować zważenie się masy.

    Mus brzoskwiniowy:
    1 puszka brzoskwiń w syropie
    2 galaretki brzoskwiniowe
    Brzoskwinie odsączyć. Do syropu dolać wody, tak, aby w sumie uzyskać 500ml płynu. Syrop z wodą zagotować. Odstawić i wsypać sypkie galaretki i dokładnie wymieszać. Brzoskwinie zblendować. Mus wlać do galaretki i wymieszać. Odstawić do stężenia.

    Ponadto:
    podłużne biszkopty do obłożenia tortu

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort czekoladowy z musem brzoskwiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt kroimy na 3 części.
    Pierwszy blat biszkoptu pokrywamy musem brzoskwiniowym ( musi mieć odpowiednią konsystencję żeby nie spływał). Przykrywamy drugim blatem na który kładziemy krem z białej czekolady. Przykrywamy trzecim blatem i wykładamy pozostały krem czekoladowy. Wszystkie warstwy dokładnie wyrównujemy. Pozostałą masą czekoladową smarujemy boki tortu, obkładamy biszkoptami- przewiązujemy wstążką lub tiulem i dekorujemy według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować