Tortownica o średnicy 28 cm
Biszkopt:
8 jajek
1,5 szklanki cukru
2 niepełne szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, po czym dodajemy powoli cukier i żółtka. Masę przelewamy do dużej miski i przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Ręcznie, dokładnie mieszamy drewniana łyżką do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Przelewamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 175 st. przez około 45-50 minut lub do suchego patyczka ( wszystko zależy od piekarnika). Biszkopt studzimy i przekrajamy na 3 częśći.
Krem czekoladowy z białej czekolady:
450 g białej czekolady startej na grubych oczkach
600 ml śmietany kremówki 30%
Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku do wrzenia odstawić z palnika. Dodać białą czekoladę i mieszać do jej roztopienia się. Wystudzić, wstawić do lodówki do schłodzenia na 12 godzin. Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki i ubić do otrzymania gęstego kremu. Zbyt długie ubijanie może spowodować zważenie się masy.
Mus brzoskwiniowy:
1 puszka brzoskwiń w syropie
2 galaretki brzoskwiniowe
Brzoskwinie odsączyć. Do syropu dolać wody, tak, aby w sumie uzyskać 500ml płynu. Syrop z wodą zagotować. Odstawić i wsypać sypkie galaretki i dokładnie wymieszać. Brzoskwinie zblendować. Mus wlać do galaretki i wymieszać. Odstawić do stężenia.
Tort czekoladowy z musem brzoskwiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt kroimy na 3 części.
Pierwszy blat biszkoptu pokrywamy musem brzoskwiniowym ( musi mieć odpowiednią konsystencję żeby nie spływał). Przykrywamy drugim blatem na który kładziemy krem z białej czekolady. Przykrywamy trzecim blatem i wykładamy pozostały krem czekoladowy. Wszystkie warstwy dokładnie wyrównujemy. Pozostałą masą czekoladową smarujemy boki tortu, obkładamy biszkoptami- przewiązujemy wstążką lub tiulem i dekorujemy według uznania.
Komentarze