Tort czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka. Sypkie składniki wymieszać w misce i delikatnie dodawać do ubitych jaj. Piec w tortownicy o średnicy ok. 25 cm.w temp. 180C. Po upieczeniu i wystudzeniu podzielić na 3 części.
Masa I:
Czekoladę, batony Pawełki i cukier rozpuścić w mleku na małym ogniu. Nie gotować. Wystudzić. Margarynę i masło utrzeć, dodać kakao i stopniowo wystudzoną czekoladę z batonami. Na koniec dodać wódkę.
Masa II:
Czekoladę białą rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić. Śmietanę ubić, dodać czekoladę i rozpuszczoną żelatynę. Na koniec posiekaną mleczną czekoladę. Wymieszać łyżką.
Polewa:
Czekoladę ze śmietaną rozpuścić w kąpieli wodnej.
Przełożenie:
Biszkopt nasączony likierem z wiśni. Połowa masy I. Na masę ułożyć wiśnie. Przykryć drugim biszkoptem, nasączyć likierem. Rozsmarować masę II. Przykryć trzecią częścią biszkopta. Nasączyć likierem. Masą I rozsmarować boki i wierzch tortu. Schłodzić.Polać polewą czekoladową i udekorować wedle uznania.
Porady
Aby śmietana z czekoladą się nie zważyła, należy dodać czekoladę przed końcem ubijania.
Komentarze