Tort czekoladowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 5 godz.

Kawałek takiego czekoladowego tortu jest idealny żeby osłodzić sobie ponury dzień i poprawić samopoczucie! Obłędny, czekoladowy smak, któremu nie sposób się oprzeć. Pyycha!

  • 5 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    ◦2 jajka (oddzielnie żółtka i oddzielnie białka)
    ◦200 g cukru
    ◦1 opakowania cukru wanilinowego
    ◦175 g mąki tortowej
    ◦110 ml mleka 3,2%
    ◦200 g majonezu
    ◦½ łyżeczki proszku do pieczenia
    ◦1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
    ◦4 łyżki ciemnego kakao
    ◦1 szczypta soli

    Składniki na czekoladowy krem:
    ◦250 g serka mascarpone
    ◦200 g czekolady deserowej
    ◦100 g czekolady mlecznej
    ◦350 ml śmietanki kremowej 36%

    Składniki na polewę:
    ◦150 g mlecznej czekolady
    ◦1 łyżka masła
    ◦5-6 łyżek śmietanki kremowej

    Dodatkowo:
    ◦50 g czekolady deserowej
    ◦10-12 małych czekoladowych jajek
    ◦ok. 4 łyżek dżemy wiśniowego
    ◦kakao do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Tort czekoladowy Desery

Tort czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort czekoladowy 1. Przygotowanie ciasta:
    Okrągłą tortownicę o średnicy 25 cm smarujemy masłem, spód wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy żółta, cukier, cukier wanilinowy i ucieramy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i sodą i stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Następnie dodajemy mleko i majonez i miksujemy aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.

    Jak ciasto wystygnie wyjmujemy z formy i kroimy na pół, na dwa blaty.
  • Tort czekoladowy 2. Przygotowanie kremu:
    Śmietankę wlewamy do rondelka o grubym dnie, dodajemy pokruszoną czekoladę mleczną i deserową i podgrzewamy często mieszając aż czekolada się rozpuści. UWAGA! Ważne aby nie zagotować śmietanki!

    Masę studzimy i chowamy do lodówki na minimum 3 godziny żeby się schłodziła. Następnie przekładamy śmietankę do wysokiej miski i ubijamy kilka minut pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce serek mascarpone. Mieszamy aż składniki się połączą i powstanie jednolity krem.

    50 g czekolady deserowej rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy na kilka minut by czekolada przestygła. Na folię aluminiową wylewamy czekoladę, za pomocą noża/łopatki rozsmarowujemy ją na kształt prostokąta. Folię z czekoladą wstawiamy na 10-15 minut do zamrażalnika. Po tym czasie nasz prostokąt z czekolady zdejmujemy z folii i łamiemy na kawałki.

    Przekrojony spód ciasta smarujemy wiśniowym dżemem. Następnie nakładamy krem czekoladowy i przykrywamy go drugim blatem ciasta, delikatnie dociskamy.
  • Tort czekoladowy 3. Przygotowanie polewy czekoladowej:
    Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy i dodajemy śmietankę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 minuty po czym polewamy wierzch tortu.

    Na środku układamy czekoladowe jajka, wokół których układamy wcześniej przygotowane kawałki czekolady. Całość posypujemy kakao.

    Tort przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_2-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.45 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort czekoladowy

4.45 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort czekoladowy

Skotka Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym i śliwkową wkładką. 2 godz.

To może cię zainteresować