Tort czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tort przekładany masą czekoladowa,udekorowany śmietaną kremówką

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt jeden spód
    - 4 jajka
    - 1/2 szklanki cukru
    - 1/2 szklanki mąki
    - 1 łyżka oleju
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa czekoladowa
    - 2 gorzkie czekolady
    - 4 jajka
    - 1 szklanki cukru
    - 2 kostki masła

Tort czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy trzy biszkopt w składnikach podane są proporcje na jeden blat biszkoptu
    Ubijamy pianę z białek, stopniowo wsypujemy cukier i dodajemy żółtka następnie dodać olej.
    Na koniec wsypać mąkę z proszkiem delikatnie wymieszać.
    Wylewamy do tortownicy pieczemy 25 minut w temperaturze 180.
  • 2. Masa czekoladowa
    Czekoladę rozpuszczamy na parze. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Masło ucieramy na puch stopniowo na przemian dodajemy masę jajeczną i masę czekoladową.

  • 3. Przełożenie tortu
    Biszkopt - jedna cześć masy - biszkopt - druga część masy - biszkopt

    Dekoracja tortu śmietana kremówka z dodatkiem barwnika różowego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy