Tort czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt- oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubijać z cukrem na puszystą masę. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i po łyżce dodawać do masy jajecznej. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą. Dno tortownicy wyłożyć papierem, boki wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto na formę. Nagrzać piekarnik. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Krem- cukier, mleko i kakao pogotować kilka minut cały czas mieszając. Ostudzić by nabrało temperatury pokojowej. Tłuszcze również o temperaturze pokojowej ucierać dokładnie i dodawać po łyżce masy czekoladowej.
Ostudzony biszkopt przeciąć na trzy krążki. Spodni krążek zwilżyć roztworem wody z cukrem i soku z cytryny, posmarować częścią kremu. Podobnie kolejne warstwy. Wierzch i boki posmarować pozostałą ilością kremu. Górę posypać startą gorzką czekoladą, a następnie startą białą czekoladą. Czekoladą w kostkach, czekoladowymi listkami i cukrowymi perełkami udekorować tort.
Komentarze