Tort czekoladowo-żurawinowy z bezą

  • wyświetlono: 464 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Tort ma być smaczny i ładny. Smaczny oznacza dla mnie nie za słodki, kwaskowy, o wyraźnie wyczuwalnej głównej nucie. Ładny to skromny, bez zbędnych ozdób i szczegółów

Goszka
  • 120min

Składniki

Biszkopt czekoladowy
• 6 jajek
• 1,5 szklanki cukru
• 3/4 szklanki kakao
• 2 szklanki mąki
• 1 cukier waniliowy
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody
• 1/2 łyżeczki soli
• 1 szklanka mleka
• 1/2 szklanki oleju
Bita śmietana:
• 1/2 litra śmietany 30-36%
• 4 czubate łyżki cukru pudru
• 250 g serka mascarpone
• 1 słoiczek (szklanka) dżemu żurawinowego
Piana zaparzana
• 4 białka
• 300 g cukru
• 1/2 szklanki wody - 125 ml
• 1 łyżeczka octu 10%

Sposób przygotowania przepisu:

Tort czekoladowo-żurawinowy z bezą

  • 1. Biszkopt:
    • Białka ubić na sztywno, dodać cukier, cukier waniliowy i ubijać dalej, dodawać po jednym żółtku i na koniec kakao.
    • Wsypywać mąkę na przemian z mlekiem i olejem, delikatnie ubić na gładką masę dodając resztę składników.
    • Piekarnik nagrzać do 160 st.C. Ciasto wylać do 3 małych tortownic wyłożonych papierem do pieczenia. Piec każde po 20 minut.
    • Sprawdzić patyczkiem, jeśli będzie mokry, to piec jeszcze po 5-10 minut.
  • 2. Krem śmietankowy
    • Serek mascarpone rozmiksować na gładką masę.
    • Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno.
    • Połączyć mascarpone ze śmietaną bez zbędnego ubijania.
  • 3. Składanie tortu
    • Jeden blat ułożyć na tortownicy, rozłożyć 1/2 dżemu żurawinowego, na to 1/3 kremu śmietanowego. Położyć drugi blat i lekko docisnąć, powtarzając cały proces.
    • Położyć trzeci blat, rozsmarować sam krem na wierzchu tortu i na bokach.
  • 4. Piana zaparzana
    • Cukier rozmieszać z wodą i octem i gotować ok. 10 minut.
    • Syrop będzie gotowy, gdy po dmuchnięciu na widelec zamoczony w nim pojawią się piórka - nitki.
    • Białka ubić na sztywną pianę, po czym wlewać bardzo powoli syrop cały czas ubijając, aż do wystudzenia. Piana ma być bardzo gęsta i gładka.
    • Całą pianę rozsmarować na wierzchu i bokach tortu rysując widelcem ozdobne rozety.
    • Na koniec użyć palnika gazowego do kremu Brulee i opalić delikatnie pianę.

Porady

Biszkopt jest mocno kakaowy i mokry, a więc nie wymaga nasączania

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietorturodzinytort czekoladowy

Komentarze

Podobne przepisy

Tort czekoladowy z malinami

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Tort czekoladowy z malinami

Kakaowy biszkopt przełożony kremem...

image-1f0iw73

Dodane przez: alexia

Tort czekoladowy z wiśniami

Pyszny, wilgotny, dość mocno alkoholowy...

image-0q7n30h

Dodane przez: Magster

TORT CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI

W wykonaniu... dosyć prosty...w...

Tort żurawinowy

Dodane przez: zzewa

Tort żurawinowy

idealny na specjalne okazje

tort czekoladowo- wiśniowy

Dodane przez: agarybak76

Tort czekoladowy z wiśniami

Czekolada i wiśnie to ulubione...

tort

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT Z AŻUROWO-CZEKOLADOWYM PŁOTKIEM

Tort upiekłam na urodziny córki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE