Tort czekoladowo-waniliowy z borówkami

0 (0 ocen)

To mój debiut jeśli chodzi o piętrowe torty i w muszę przyznać,że wszystko się udało i jestem zadowolona.Sam tort nie jest trudny w wykonaniu w przeciwieństwie do dekoracji,ale dałam radę...jest pyszny i delikatny.

Składniki:

  • Składniki:
    Na biszkopt:
    6 jaj
    1 szklanka mąki
    3/4 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    łyżeczka proszku do pieczenia
    łyżka octu
    Krem waniliowy:
    500 g serka mascarpone
    900 ml śmietany kremówki 36%
    3-5 łyżek cukru pudru
    1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
    Poncz:
    1/2 cytryny
    spirytus
    Dodatkowo:
    300 g borówek amerykańskich
    2 galaretki w kolorze borówek
    150g czekolady mlecznej lub gorzkiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort czekoladowo-waniliowy z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki należy przygotować według przepisu na opakowaniu,zużywając do nich połowę sugerowanej wody.Wylewamy galaretkę do pojemnika i odstawiamy do całkowitego stężenia.Gotową galaretkę kroimy w małą kostkę.
    Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.Płynną należy rozsmarować cienką warstwą na blacie lub blaszce.Kiedy czekolada będzie zastygać,ale nadal będzie plastyczna,za pomocą noża formujemy rurki czekoladowe: trzymając ostrą stroną do dołu, prawie pionowo, nachylając lekko do zewnątrz zeskrobywać czekoladę z blaszki lub blatu.
    Składniki ponczu mieszamy ze sobą.
  • 2. Biszkopt:
    Żółtka łączymy z octem i proszkiem,mieszamy.Po krótkim czasie zauważymy jak żółtka rosną i zrobi się pianka.W tym czasie białka ubijamy na sztywno.Dodajemy cukier i cukier waniliowy i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.Do żółtek dodajemy przesianą mąkę i ubitą pianę z białek.Bardzo delikatnie mieszamy,najlepiej szpatułką.Dno formy o wymiarach 40 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto biszkoptowe.Delikatnie wyrównujemy wierzch.Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180′C.Nie otwieramy piekarnika w czasie pieczenia,gdyż biszkopt opadnie.
  • 3. Krem waniliowy:
    Serek mascarpone, kremówkę i pastę z wanilii ubijamy do utrzymania gęstego kremu.Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i ubijamy. Nie należy ubijać kremu zbyt długo,aby się nie zważył.
    Każdy biszkopt kroimy na dwa równe blaty.Na paterze układamy pierwszy z większych blatów.Nasączmy ponczem,wykładamy sporą ilość kremu i część pokrojonej galaretki.Przykrywamy drugim większym blatem i również nasączamy go ponczem.Jeden z mniejszych blatów czekoladowych smarujemy lekko kremem tak aby przykleił się do większego blatu.Nasączamy go ponczem,wykładamy krem i pokrojona galaretkę.Przykrywamy drugim mniejszym blatem czekoladowym.Wierzch i boki całego tortu smarujemy grubą warstwą kremu waniliowego.Dekorujemy wiórkami z czekolady i borówkami.Schładzamy w lodówce.
  • 4. Inspiracja: Moje wypieki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować