Tort czekoladowo-orzechowy z owocami

  • wyświetlono: 968 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Proste składniki a efekt wyborny!

  • 90min

Składniki

1. Biszkopt kakaowy:
8 jaj
1 szklanka + 2 łyżki cukru kryształu
8 łyżek mąki pszennej
4 łyżki kakao
1 łyżka proszku do pieczenia

2. Biszkopt orzechowy
5 białek
1 szklanka cukru kryształu
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 łyżki proszku do pieczenia
30 dag pokrojonych orzechów
1 łyżka miodu

Słoik wiśni z kompotu
puszka brzoskwiń
tabliczka gorzkiej czekolady
2 budynie śmietankowe
2 łyżki cukru
3 szklanki mleka
1 kostka margaryny lub 1,5 kostki masła

Sposób przygotowania przepisu:

Tort czekoladowo-orzechowy z owocami

  • 1. 1. Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywną pianę, mieszając dodawać stopniowo cukier, później dokładać po jednym żółtku. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Przelać do wyłożonej papierem tortownicy śr .24cm, piec ok 45 min w temp 180st C. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na trzy blaty.

    2. Biszkopt orzechowy: Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier. Dołożyć przesiane obie mąki z proszkiem, orzechy i miód. Delikatnie wymieszać, przełożyć do tortownicy, piec 25-30 min w temp 180st C

    Masa:
    2,5 szklanki mleka zagotować z cukrem, w pozostałym zimnym mleku rozpuścić budynie, zalać na gotujące się mleko i jeszcze raz zagotować. Ostudzić. Masło lub margarynę utrzeć, nie przerywając ucierania dodawać po łyżce zimnego budyniu, podzielić na dwie części. Do jednej dodać 2-3 łyżki kakao.

    Składanie:
    Na pierwszy blat kakaowy wykładamy połowę ciemnej masy i posypujemy pokrojoną na drobne kawałeczki czekoladą, przykrywamy drugim blatem kakaowym. Następnie wykładamy połowę masy białej i układamy na niej pokrojone w kostkę brzoskwinie, przykrywamy biszkoptem orzechowym. Wykładamy resztę masy ciemnej i na niej układamy osączone z kompotu wiśnie, przykrywamy trzecim blatem kakaowym. Pozostałą masę białą wykorzystujemy do wyrównania boków tortu. Wierzch tortu dekorujemy wg uznania. Najlepiej smakuje na drugi dzień po wykonaniu.

Porady

Zamiast trzech biszkoptów kakaowych można upiec np jeden kokosowy, w wersji dla dorosłych można blaty nasączyć alkoholem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietort

Komentarze

Podobne przepisy

Tort adwokatowo-czekoladowo-orzechowy.

Dodane przez: zielony liść

Tort adwokatowo-czekoladowo-orzechowy

Tort w stylu angielskim zrobiłam...

tort orzechowo-czekoladowo-rumowy z kawą

Dodane przez: BonAppetitMalgorzata

Tort orzechowo-czekoladowo-rumowy z nutką...

tort ten upiekłam z okazji istniejącego...

tort czekoladowy

Dodane przez: Madija

Tort czekoladowo-kawowo-orzechowy

Przepyszny tort kilkusmakowy

Tort czekoladowo-orzechowy

Dodane przez: Agnieszka Rec

Tort czekoladowo-orzechowy

Ten torcik z czterolistną koniczynką...

Tort czekoladowo-orzechowy

Dodane przez: Ejszetka

Tort czekoladowo-orzechowy

Tort, któremu trudno się oprzeć...

tort śmietanowy

Dodane przez: elka72

Tort śmietanowy z owocami

Lekki tort na bazie śmietany roślinnej.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE