Tort czekoladowo-orzechowy z musem brzoskwiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pl. CZEKOLADOWY: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z cukrem. Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać łyżką. wylać na blachę. piec 40 min. w 180 stopniach C. Po wystudzeniu przekroić na pół i nasączyć ponczem.
CIASTO ORZECHOWE: Masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Ucierając dodawać po 1 żółtku. Kaszę wymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia.Do utartej masy dodajemy suche składniki na przemian z mlekiem. Białka ubić na sztywno dodać do masy i delikatnie wymieszać. Piec w piekarniku 35 min w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu przekroić na pół i nasączyć ponczem.
KREM CZEKOLADOWY: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub na parze i ostudzić. Masło zmiksować dodać nuttellę, czekoladę i alkohol.
MUS BRZOSKWINIOWY: Brzoskwinie odsączyć z soku. do soku dodać wodę i zagotować. W zagotowanym soku rozpuścić 3 galaretki. Odstawić do ostudzenia. Brzoskwinie zmiksować malakserem, dodać do tężącej galaretki.
PONCZ:
Wodę zagotować, rozpuścić w niej kawę i dodać do zimnej alkohol.
Komentarze